0

П рестолонаследникът на Катар Джасим бин Хамад Ал Тани обяви кандидатурата си за закупуване на Манчестър Юнайтед. 

Това, което беше слух през последните дни, вече е реалност. Джасим бин Хамад Ал Тани, 41-годишният престолонаследник на Катар, оповести публично, че е направил "богата" оферта "за 100% от клуба" на американското семейство Глейзър, настоящи собственици на клуба, според това, което може да се прочете в прессъобщението, изпратено до медиите. В. "Сън" съобщи, че става дума за 4,5 милиарда паунда (5,085 милиарда евро).

Шейхът е начело на една от катарските банки - QIB (Qatar Islamic Bank), която разполага с активи от 42 милиарда паунда. Той е обучен в елитната британска военна академия Сандхърст в Беркшър, а неговият баща -  Хамад, е бивш министър-председател и бивш външен министър на Катар.

Той отправи своята официална оферта през надзорните органи на Юнайтед, базираната в САЩ Raine Group, преди снощния „мек“ краен срок от 22:00 часа британско време.

Смята се, че най-богатият човек във Великобритания и привърженик от дете на Юнайтед - сър Джим Ратклиф и неговата група Ineos, също участват в наддаването заедно със саудитски и водени от САЩ консорциуми.

В него той казва, че иска да „върне на клуба предишната му слава, както на терена, така и извън него, и ще се стреми да върне феновете в сърцето на Манчестър Юнайтед“.

Офертата е „напълно освободена от дългове“ и в допълнение представя намерението за „инвестиране във футболните отбори, тренировъчния център, стадиона, разширяване на инфраструктурата на клуба и, в допълнение, подобряване на опита на феновете и общности, които подкрепят клуба".

Инвестицията в тази кандидатура, според прессъобщението, би имала за цел "Манчестър Юнайтед да бъде признат в целия свят за своите футболни постижения и да бъде смятан за най-добрия клуб в света".

Джасим бин Хамад Ал Тани твърди, че е „пожизнен фен на Манчестър Юнайтед“ и иска „да върне старите традиции и старата спортна слава на клуба“.