0

Б ившият английски национал Тревър Франсис, носител на две европейски купи с Нотингам Форест, почина в Испания на 69-годишна възраст от сърдечен удар, съобщи семейството му в понеделник.

"Това беше огромен шок за всички. Много сме тъжни. Той беше легендарен футболист, но и изключително добър човек", казаха близките му в изявление.

Английският нападател стана първият играч от Обединеното кралство, чийто трансфер от Бирмингам Сити в Нотингам Форест през 1979 г. надхвърли границата от един милион паунда.

Във Форест той беше част от легендарен отбор, който доминираше европейския футбол в края на 70-те години на миналия век, спечелвайки две Купи на европейските шампиони (днес Шампионска лига): срещу Малмьо през 1979 г., с гол на Френсис на финала, и срещу Хамбургер ШФ през 1980 г.
Той облече фланелката на английския отбор в 52 мача, в които отбеляза 12 гола, а също така игра за Сампдория и Аталанта в Италия.

След пенсионирането си като футболист Тревър Френсис започва треньорска кариера, като ръководи Кристъл Палас, Шефилд Уензди, Куинс ПР и Бирмингам Сити.