0

И спанският национален отбор по футбол за жени никога преди не бе достигал финал на Световно първенство - сега те са световни шампионки. Един гол им бе достатъчен, за да победят европейския шампион Англия и да се изравнят по победи на мондиал с мъжете на Испания. Освен една звезда на фланелката за титлата и славата, шампионките ще получат и солидна финансова премия - по 242 000 евро всяка, както е договорено с федерацията, съобщи в. "АС".

Испанската футболна централа пък ще прибере 9 милиона евро от победното си участие на мондиала в Австралия и Нова Зеландия, докато английската - 7,81 милиона евро за достигането до финала.

На финала на световното първенство в Сидни те победиха европейския шампион от Англия с 1:0. Капитанът Олга отбеляза шампионския гол в 29-ата минута.

Испания празнува триумф с него, въпреки че много от футболистките отсъстваха от турнира след бунт срещу националния треньор Хорхе Вилда. 

От друга страна треньорката на Англия Сарина Вигман загуби втория си пореден финал. Преди четири години тя падна с 0:2 от САЩ като треньор на Нидерландия.

В Испания суперзвездата Алексия Путелас отново беше само на резервната скамейка в началото, а треньорът на Англия Вигман първоначално се справи без своята звезда в атаката Лорън Джеймс, пропуснала последните 2 мача заради червен картон.

Вигман се довери на състава, с който също беше започнала на четвъртфиналите и полуфиналите.

Както се очакваше и от двата отбора, те си размениха удари от самото начало, без да се дебнат и проучват прекалено. Англичанките имаха своя шанс след 15 минути, когато Лорън Хемп удари гредата.

 

След това обаче испанките взеха инициативата. В 18-ата мин. Алба Редондо имаше отлично положение за гол, но вратарката Мери Ърпс спаси.

Преднината в 29-ата минута не беше изненадваща: Олга нахлу по лявото крило, получи перфектна топка от Мариона и направи Ърпс безпомощна.

Англия имаше шанс да изравни преди почивката, но Ела Туун беше хваната в засада. 
Вигман отговори през второто полувреме, вкарвайки Лорън Джеймс и Клоуи Кели, за да подсили английската атака.

Испания имаше първия шанс да отбележи отново: Мариона тества Мери Ърпс с удар в далечния ъгъл.

Постепенно англичанките започнаха да атакуват по-често, владееха повече топката, но стегнатата отбрана на Испания не допусна пробойни.

А в 69-ата минута испанците можеха да решат всичко – след игра с ръка в пеналта на Кийра Уолш реферът Тори Пенсо от САЩ даде дузпа, като се консултира с ВАР.

Но този път Мери Ърпс брилянтно спаси дузпата на Джени Ермосо.

Това даде тласък на английския отбор, но дори 13 минути добавено време не им помогнаха.

От днес Испания се присъедини към другите 4 нации, триумфирали със световната титла при жените: САЩ (4 титли), Германия (2), Норвегия и Япония (по една титла).