0

А ко Суперлигата съществуваше, Серия А щеше да стане Серия B, Бундеслигата - втора дивизия: бедни турнири. И знаете ли за какво е всичко? За да навредят на Висшата лига, защото печели най-много и е най-добрата. Това заяви в интервю за „Гадзета дело спорт“ двукратният носител на „Златната топка“ Карл-Хайнц Румениге, бивш шеф на Байерн. 

„Най-вече испанците (Реал М и Барсселона) искаха да навредят и измислиха тази лига. При това положение - сбогом на мачовете Ювентус - Каляри и Байерн – Билефелд“, продължи Кале.

Утре съдът на Европейския съюз ще се произнесе по казуса със Суперлигата. През април 2021 година дванадесет клубни президенти на европейски клубове представиха план за футболна Суперлига с постоянно членство на отбори с идеята тя да замести Шампионската лига. Това бързо бе отхвърлено след сериозни протести на първенства, асоциации и фенове. УЕФА реагира като промени формата на Шампионската лига в дивизия с 36 отбора. Сега организаторите на Суперлигата имат нов план, който засяга 60 от 80 клуба в повечето първенства. Реал Мадрид, Барселона и Ювентус остават поддръжници на Суперлигата.

УЕФА заплаши клубовете от Суперлигата и футболистите им, че ще ги изключи от всички турнири, включително Световните и Европейски първенства.

"Играл съм футбол и знам кога губиш. Суперлигата загуби и сега трябва да го признае", смята Карл-Хайнц Румениге, който е твърд противник на подобна организация.

"Бях там вечерта, когато обявиха проекта за Суперлигата. Бяха дванадесет клуба, опитваха се безуспешно да ни убедят и нас, както и други. Помислих си: "Ако наистина направят революция, ще настане хаос", продължи Румениге.

„След два дни всичко се разпадна. Бях на стадиона на Байерн, а Чеферин (б. а. - президентът на УЕФА) през пет минути ми изпращаше есемеси: "Отказа се Челси, Ливърпул, Сити… Свършено е", спомня си той.

"Опитаха се да привлекат и Байерн, но не се обърнаха към мен. Потърсиха Оливер Кан, който бе избран за мой наследник по това време. Аз, Ули Хьонес и президентът Хайнер казахме: "Никога, искаме да печелим, но по честен начин". ПСЖ също мислеше така", казва Румениге.

„УЕФА предлага най-добрия турнир - новата Шампионска лига с 36 отбора ще бъде още по-зрелищна. 

Видяхте ли празненствата в Копенхаген за класирането на осминафиналите? Винаги ли трябва да печелят едни и същи? 

Във футбола - не, в играта има емоции, неочаквани моменти, не е математика. Никой в Германия няма да отиде на Суперлига, феновете ще направят революция. 

В Европа важни са заслугите. Ако си добър, печелиш титли и пари. Ако си купиш място в Лигата, защото си богат и печелиш и когато губиш, това не е за нас", смята Кале Румениге.

"Ако съдът разреши Суперлигата, няма да стигне далеч. От нея останаха два испански клуба - Реал и Барса, Ювентус вече е извън играта, поне така ми се струва. 

Англичани, германци и французи няма да участват никога. Флорентино Перес (строителният магнат начело на Реал Мадрид – бел. Ред.) трябва да го разберем, той има чисто икономическа визия за футбола", казва още Карл-Хайнц Румениге.

Източник: БТА