0

П ри 0:0 течеше третата от петте минути добавено време на мача Украйна – Италия в Леверкузен, когато Мудрик падна в пеналта на „адзурите“ след посягане от Кристанте, който въобще не докосна топката. 

Имаше ли дузпа? Украинският отбор и скамейката скочиха, убедени, че е налице нарушение и наказателен удар. Който можеше да донесе мечтаната победа и класиране на Евро 2024.

Но испанският рефер Хил Мансано въобще не обърна внимание на протестите, а спорното положение не задейства и ВАР за преглед на много тънката ситуация.

Украинският канал XSPORT въобще не бе любезен, а пределно директен. „УЕФА мафия?“, бе озаглавен репортажът от Леверкузен. „В края на мача реферът Хесус Гил Мансано взе поредица от решения в полза на италианците. Той им спести трагедията. 

Испанецът не реагира нито на удар с лакът към халфа на украинския тим Георгий Судаков, нито на фаул в близост до съперниковата зона. Черешката на тортата беше пропусната дузпа на Михайло Мудрик. Реферът дори не отиде да провери VAR.”

Украинците, чийто тим може все пак да отиде на Евро 2024 при успешен плейоф, си спомниха и няколко думи по адрес на „адзурите“, произнесени от президента на УЕФА Чеферин. 

„Италия трябва да се класира за Евро 2024, в противен случай би било катастрофа. Италия е твърде важна. Мисля, че Италия ще победи Украйна.”