0

Н ападателят на Лудогорец Квадво Дуа влезе в историята на българския футбол, след като стана първият представител на Първа лига, реализирал гол на европейско първенство.

27-годишният роден в Лондон етнически ганаец, който дебютира за швейцарския национален отбор 11 дни по-рано при 4:0 над Естония в контрола, откри резултата на стадион „Рейн Енерджи” в Кьолн в 12-ата минута на мача от 17-ия континентален шампионат с Унгария.

Попадението му се оказа фундаментално за победата на тима от страната на кантоните, часовниците и шоколадите с 3:1 и завърза битката за върха в група А с фаворита-домакин Германия.

Дуа дори записа името пред това на най-великия български футболист за всички времена Христо Стоичков. До момента България има общо 4 гола на европейски финали - 3 на Камата (1996) и 1 на Мартин Петров (2004). По време на турнира преди 28 години в Англия Стоичков играеше в италианския Парма. През 2004-та в Португалия пък Мартин Петров се подвизаваше в германския Волфсбург.

Освен Дуа за швейцарците точни бяха Мишел Ебишер (45) и Бреел Емболо (90+3), а за Орбановците вкара Барнабаш Варга (65).

Следващите мачове от групата са на 19 юни. Тогава Швейцария среща Шотландия, а Унгария - Германия.