0

ГАДЗЕТА ДЕЛО СПОРТ
Италия спечели с 2:1 контролата срещу Венецуела, но отново не убеди с играта си, и трябва да благодари на късмета, че съперникът изпусна дузпа в самото начало на двубоя. Дотук националният селекционер Лучано Спалети бе имунизиран от критиките. Той бе принуден  да поеме отбора при извънредни обстоятелствата след бягството на Роберто Манчини Саудитска Арабия и успя да се справи с първия тест, класирайки „скуадрата“ на Евро 2024 в една непроста ситуация. Времето обаче тече, а селекционерът все още няма ясен план. Много рядко в историята се е случвало „адзурите“ да влизат на финалната права преди голямо първенство, толкова аморфни.

Тактиката

Вероятно повлиян от изключителния успех на Интер и факта, че използва компактен блок от „неразурите“ Спалети реши да експериментира с трима в защита. Но без възможности за ежедневна работа и при само две контроли непосредствено преди европейското, 4-3-3 си остава основният работен вариант, дори и само заради факта, че приляга повече на индивидуалните характеристики на играчите, особено в офанзивен план.

Защитата

Скандалът с Ачерби, който рискува да бъде  дисквалифициран за расизъм, допълнително усложнява ситуацията след пенсионирането на Киелини и Бонучи. Буонджорно и Скалвини имат качества, но не и опит и много бързо усетиха колко тежи синята фланелка. Все пак засега Буонджорно изглежда сигурен, независимо от схемата, подпомаган от рутината на Бастони.

Халфовете

Жоржиньо е далеч от най-добрите си дни, но на този етап Спалети няма как да мине без него, тъй като развитието на Локатели зацикли и той е на път да се превърне във второстепенна фигура и в Ювентус. Барела е недосегаем при отличния сезон, който прави. За останалите места конкуренцията е между Бонавентура, Фратези и Кристанте. Би било престъпление обаче да се лишим от Жоржиньо при формата, в която демонстрира в момента. Вариантите за него са или да играе зад нападателя при 3-4-2-1 или да се прибере по-назад и да направи двойка с Жоржиньо.

Атаката

С двата си гола срещу Венецуела Ретеги дава силна заявка за титулярно място като типичен таран. Най-важната задача на селекционера тук е как да възроди Киеза, който без съмнение е най-качественият му нападател.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX