0

П рокуратурата на Милано поиска екстрадиция и заповед за арест на бившия бразилски играч на Милан и Реал Робсон де Соуза „Робиньо“ за групово изнасилване на 23-годишно момиче с приятел и други лица в нощен клуб в Милано през 2013 г. За деянието си Робиньо, който през 2013 г. играе за Милан, бе осъден на девет години затвор от Върховния съд на Италия.

Между Италия и Бразилия няма договор за екстрадиране.

Прокурорите са изпратили искането относно Робиньо и неговия приятел Рикардо Фалко до италианското министерство на правосъдието, което сега трябва да изпрати уведомленията до бразилските власти. Според започнати с процедурата осъдените едва ли ще бъдат екстрадирани, тъй като бразилската конституция не позволява екстрадиране на техни граждани, съобщават местни медии.

Но с издаването на международна заповед за арест бившият национал на Бразилия може да бъде арестуван, ако напусне страната си и се намира във всяка друга държава, която има споразумение за екстрадиция с Италия.



На 19 януари Върховният съд на Италия потвърди присъдата, след като отхвърли жалбата, подадена от защитниците на Робиньо.

Присъдата преди това беше потвърдена през 2020 г. от Апелативния съд в Милано, който прецени, че играчът "брутално унизил" жертвата и умишлено е отклонил разследванията.

Робиньо игра за Милан през 2013 г. и участва с приятел в изнасилването на 23-годишно момиче, което празнуваше рождения си ден в добре известно миланско място. Останалите нападатели не могат да бъдат идентифицирани или локализирани.