0

Л егендата на Манчестър Юнайтед Гари Невил вярва, че Ерик тен Хаг е точният мениджър на отбора и призова следващите собственици на клуба да го подкрепят, когато пристигнат на „Олд Трафорд“.

„Червените дяволи“ се приближиха на пет точки от първото място във Висшата лига след победата с 3:0 над Лестър. През седмицата пък елиминираха Барселона в Лига Европа. Предстои им и финал срещу Нюкасъл за Карабао Къп днес. Под ръководството на нидерландеца 20-кратните шампиони са единственият английски тим, който все още е в борбата за четири отличия през сезона.

Решения

Юнайтед прекара последното десетилетие в търсене на наследник на сър Алекс Фъргюсън и въпреки че имаше моменти на успех при Жозе Моуриньо, Луис ван Гаал и Оле Гунар Солскяер, отборът изостана от съперниците си за върха във Висшата лига. 53-годишният специалист обаче впечатли през първите си шест месеца, в които не се страхуваше да вземе някои важни решения. Капитанът Хари Магуайър бе изваден от титулярния състав след унизителното поражение с 0:4 от Брентфорд през август. Джейдън Санчо пък прекара три месеца извън отбора, след като 53-годишният специалист заяви, че не е „физически или психически“ готов да играе. И двамата национали на Англия все още са част от отбора, като крилото дори вкара в последните си две домакински изяви при завръщането си в отбора. Невил предположи, че това, което Тен Хаг прави, е по-устойчиво като мениджър на Юнайтед и взима повече от своите играчи, отколкото всеки от неговите предшественици.

Различен

„Този мениджър изглежда прави нещо различно. Той извлича много повече от отбора, отколкото очаквах“, сподели в своя подкаст бившият десен бек, който има 8 титли от Висшата лига и е печелил всички най-ценни отличия на клубно ниво.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gary Neville (@gneville2)

„Мисля, че някои от тях (б.р. - предишните мениджъри) имаха по-добри играчи и по-добри състави. Ако ми бяхте казали, че Манчестър Юнайтед преди година с Ралф Рангник като мениджър щеше да играе днес с Маркъс Рашфорд отпред, с Вут Вегхорст и Гарначо, щях да кажа: „Тук имаме неприятности“. Остава впечатлението, че този мениджър извлича много повече от играчите, които бяха в тима в последните няколко сезона. И той ще се нуждае от допълнителна подкрепа на трансферния пазар, за да върне Юнайтед там, където му е мястото. Защото той надминава всичко, което мога да си представя в този момент. Но когато си похарчил 300 милиона паунда през лятото за 3-4-ма играчи от световна класа, това повишава очакванията и мисълта ти трябва да бъде: „Ние сме на финала на Карабао Къп, сега искаме да се борим за титлата“. Така че това е следващата стъпка, която предстои, но засега наистина нещата са добре. Харесвам Ерик тен Хаг, той е много сериозен в работата си. Взе големи решения, които очаквам да са го направили наистина популярен в съблекалнята. Мисля, че има широк набор от умения, за да може да се справя в трудни ситуации“.

Подкрепа

Успехът на Юнайтед на терена дойде на фона на известна несигурност, като множество кандидати проявиха интерес да поемат клуба от семейство Глейзър. Катарски инвеститори, водени от шейх Джасим бин Хамад ал Тани, и химическият концерн ИНЕОС на сър Джим Ратклиф подадоха оферти за закупуване на акциите преди крайния срок миналия петък. Все още не е ясно кой ще получи одобрението, но Невил призова човека, който ще поеме клуба, да даде цялата подкрепа на Тен Хаг, от която се нуждае, за да превърне Юнайтед отново в основна сила във Висшата лига.

„Този мениджър заслужава своя период от време. Той демонстрира това в Аякс и прави достатъчно през първия си сезон в Юнайтед. Мисля, че би било лудост новият собственик да влезе и веднага да си помисли „Ще сменим този треньор". Не мисля, че биха имали това дори в съзнанието си. Всъщност бих казал, че е точно обратното, че този мениджър се нуждае от подкрепа през следващите няколко години. Три години е минималното време, което бих дал на Ерик тен Хаг. Това, което вече е направил, изглежда като отлична сделка“, добави Гари Невил.

Прогрес

Безспорно е, че нидерландецът свърши огромна работа след първите два мача от сезона, загубени по шокиращ начин от Брайтън и Брентфорд. Тогава мнозина гледаха на Юнайтед като на една голяма бъркотия. Като отбор, възпрепятстван от лошо управление и насочил се стремглаво към черната серия от 30 г., без титла на големия съперник Ливърпул. Но Тен Хаг бързо предотврати пропадането, като за това допринесоха и неговата харизма и контрол над съблекалнята, твърдата му ръка и интелигентно лидерство. От твърдата ръка на специалиста си изпати не кой да е, а Кристиано Роналдо, който след като закъсня за предсезонната подготовка, бе закотвен на резервната скамейка. В навечерието на световното първенство пък Тен Хаг заедно с ръководството взеха решение да освободят звездата, който по-рано бе дал скандално интервю, в което дискредитира клуба. Това обаче даде шанс на други играчи. Маркъс Рашфорд например вече има 24 гола във всички турнири, което е най-доброто му постижение в една кампания. Любопитното е, че 15 от тези попадения английският национал е отбелязал в 17 мача след напускането на Роналдо. Прогресът е очевиден и във всички други линии, като най-отчетлив е в представянето на Давид де Хеа, който е като стена за противниковите нападатели. Срещу Лестър вратарят записа 180-ата си „суха мрежа“ за „червените дяволи“ във всички турнири, с което изравни постижението на легендата Петер Шмайхел.

„Смятам, че през този сезон наистина всичко може да се случи. Ман Юнайтед може да спечели всичко или да не вземе нищо, но прогресът е налице. Ерик тен Хаг се справя с всяка ситуация на ниво и бих казал е като ранния сър Алекс Фъргюсън. Просто си седя тук и си мисля: „Уау, имаме точния човек“, коментира пък самият Шмайхел.

Така почти 10 години след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън и последната титла на отбора във Висшата лига изглежда, че Юнайтед отново е намерил мениджъра, който да го върне на върха в Англия и Европа. Преди това да стане обаче, грандът има да извърви още път, а на „Олд Трафорд“ трябва да се заредят с търпение и вяра към Тен Хаг.

*По материали на английските медии.