0

М анчестър Юнайтед написа една от най-срамните страници в клубната си история, след като отпадна от Европа, завършвайки на последно място в Група A на Шампионската лига.

„Червените дяволи“ загубиха с 0:1 от Байерн (Мюнхен), Кингсли Коман вкара единственият гол в 71-вата минута. Баварците спечелиха групата, а резилът за 3-кратния победител в турнира е пълен, след като бе изпреварен в класирането от Копенхаген и Галатасарай, който като трети ще продължи участието си в Лига Европа.

Тимът на мениджъра Ерит тен Хаг регистрира няколко антирекорда. Това е втори случай в историята на клуба, в който Юнайтед завършва последен в своята група на надпреварата. Преди това същото се случва през сезон 2005/06, когато е в поток заедно с Виляреал, Бенфика и Лил. Английският гранд отпада в груповата фаза за трети път в седемте си участия в Шампионската лига след ерата на сър Алекс Фъргюсън. Докато легендарният шотландец е начело на отбора, също отпада 3 пъти преди елиминациите, но това става в 18 участия.

„Червените дяволи“ инкасираха 15 гола в 6-те си мача, като нито един английски представител не е допускал повече попадения в групата си в рамките на едно издание на турнира.

Отделно Манчестър Юнайтед изравни броя загуби, които допусна през целия миналата кампания - 12. Разликата е, че през сезон 2022/23 20-кратният шампион на Англия загуби 12 от общо 62 мача във всички турнири, докато до момента са изиграли едва 24 двубоя, губейки половината от тях.

В същото време на Острова са сигурни, че съвсем скоро Ерик тен Хаг ще се раздели с поста си. За негов наследник вече се спрягат няколко имена. №1 в списъка е бившият селекционер на Испания Хулен Лопетеги, който също води Порто, за кратко Реал (Мадрид), Севиля, а през миналия сезон бе начело на Уулвърхемптън. Другите варианти за заместник на нидерландеца Греъм Потър, Антонио Конте, Йоахим Льов и Ханс-Дитер Флик. Голямата цел пред ръководството обаче е да ангажират някой измежду Зинедин Зидан и Карло Анчелоти.