0

М анчестър Юнайтед спечели ФА Къп за 13-ти път в историята си, след като победи във финала градския съперник Манчестър Сити с 2:1. 

Мачът бе повторение на миналогодишния финал, който бе спечелен от "гражданите". 

"Червените дяволи" поведоха с 2:0 през първото полувреме след попадения на Алехандро Гарначо и Коби Мейну. Жереми Доку върна един гол за Сити в 87-ата минута, но силите на шампиона във Висшата лига не стигнаха за повече.

За Юнайтед това е първи трофей в най-стария клубен турнир от 2016 г. Този финал се очаква да бъде последен мач начело на клуба на старши треньора на "червените дяволи" Ерик Тен Хаг, след като в английските медии се появи информация, че той ще бъде освободен, независимо от изхода на двубоя със Сити.

С успеха „червените дяволи“ си осигуриха участие в турнира Лига Европа през следващия сезон, а Челси получава място в турнира Лига на конференциите догодина. Манчестър Сити пък пропусна да стане първият английски тим, който печели дубъл в два последователни сезона. 

Двубоят започна с интересна ситуация в наказателното поле на Манчестър Юнайтед след падане на Ерлинг Холанд, но реферът отхвърли протестите на „гражданите“ за дузпа.

„Червените дяволи“ поведоха в 30-ата минута, когато Алехандро Гарначо се възползва от грешка на защитника на Манчестър Сити Йошко Гвардиол и реализира за 1:0.

Осем минути по-късно Маркъс Рашфорд отново вкара топката във вратата на Сити, но попадението не бе зачетено заради засада на аржентинеца Гарначо.

Манчестър Сити обаче все пак скоро увеличи аванса си, след като в 39-ата минута Бруно Фернандеш намери 19-годишния Коби Майну, който с отлично изпълнение от близко разстояние преодоля вратаря на Сити Щефан Ортега за 2:0 в полза на Юнайтед.

Първото полувреме приключи с два гола аванс за Манчестър Юнайтед, а след подновяването на играта през втората част, в 55-ата минута нападателят Ерлинг Холанд удари греда за Манчестър Сити. Натискът на „гражданите“ продължи и в 59-ата минута Кайл Уокър получи удобен пас и стреля, но Андре Онана реагира навреме.

Юнайтед вдигна купата на Англия след успех над Сити
Манчестър Сити Манчестър Юнайтед Манчестър Сити Манчестър Юнайтед Манчестър Сити Манчестър Юнайтед
21

В 68-ата минута Гарначо бе близо до втория си гол в мача, след като насочи топката към долния десен ъгъл на вратата на Сити, но Ортега внимаваше и спаси.

Футболистите на Манчестър Сити имаха нови две възможности в рамките на две минути между 75-ата и 77-ата, когато първо Холанд бе съборен в наказателното поле на Юнайтед, но сигнал за дузпа отново не последва, а след това Кайл Уокър отправи изстрел от далечна дистанция, но вратарят на „червените дяволи“ Онана се справи.

Шампионите скъсиха изоставането си в 87-ата минута, когато Фил Фоудън намери влезлия като резерва Жереми Доку, който стреля от ляво по атаката на Сити. Андре Онана не успя да се намеси добре и „гражданите“ намалиха за 1:2.

Манчестър Юнайтед издържа на опитите на съперника да стигне до изравняване и спечели трофея за сезон 2023/2024.