0

През лятото на 2022 година Манчестър Сити плати 52 милиона евро на Лийдс за услугите на Калвин Филипс, но той така и не успя да се наложи в състава. През този сезон английският халф не изигра нито един цял мач във Висшата лига с екипа на „гражданите“ и те с охота го пуснаха под наем в Уест Хем. Филипс даде ексклузивно интервю за британския ежедневник The Telegraph, в което се изповяда за отношенията си с Пеп Гуардиола. Халфът разкрива, че заради испанския треньор е изгубил своята увереност и мотивация. Особено болезнени за него са били коментарите на специалиста относно теглото му.

„Вероятно през последните 18 месеца (откакто е в Сити; б.р.) изгубих огънят вътре в мен. Не ме разбирайте погрешно. Все още обичам мачовете, тренировките и сблъсъците в центъра на терена. Просто малко съм забравил какво е усещането, защото почти не играех. Сега в Уест Хем си припомних какво е и мисля, че не си връщам мотивацията“, признава Филипс. С фланелката на настоящия английски шампион Калвин има 31 мача във всички турнири, а само 6 са като титуляр. Футболистът твърди, че най-тежкият му момент е след световното първенство в Катар, когато Гуардиола му намекнал, че е дебел.

„Когато се върнахме от Катар ми стане много тежко, защото Пеп дойде при мен и ми каза, че съм бил с наднормено тегло. Той беше прав, но има различни начини такова нещо да се каже. Не съм му противоречал, но това определено се отрази на увереността ми. Семейството му също не беше щастливо, особено майка ми. Бях може би с 1,5-2 килограма отгоре и Гуардола не беше доволен, че не съм се върнал веднага към тренировъчния режим след мондиала. Получи се и липса на комуникация, защото тогава не разбрах, че е искал да тренирам повече. Ако ми беше казал, щях да дойда по-рано“, оправдава се Филипс. Въпреки това англичанинът решава да остане в Сити през миналото лято, тъй като не желае да сменя обстановката заради бременната си съпруга. „Чувствах, че ме третират като лайно, просто си седях на пейката, без да правя нищо и беше ужасно. После Пеп ми каза, че клубът искат да ме прати под наем. Аз се съгласи, но след това му обясних ситуацията, в която съм и той разбра. В крайна сметка трансферът ми в Уест Хем се случи няколко месеца по-късно. Тук се чувствам желан и полезен“, твърди Филипс.