0

БОГОМИЛ РУСЕВ, пратеник на в. "Мач Телеграф" в Загреб

За съжаление българският футбол вече не може да се похвали с кой знае какви изходящи трансфери. Да, Лудогорец и ЦСКА често успяват да вземат добри пари за свои играчи, но въпросните суми са впечатляващи само на локално ниво. На Балканите почти не можем да се пласираме сред най-добре продаващите клубове. А там лидер, с разлика пред останалите, е Динамо Загреб. 

Тазвечершният съперник на Лудогорец в Шампионската лига, е продал, само за последните 10 години, футболисти за умопомрачителните 262 000 000 евро. Толкова, колкото всичките български клубове не са изкарали от трансфери през този век.

Дори и в този трансферен прозорец, „модрите“ вече продадоха четирима футболисти - Бартол Франич във Волфсбург за 7,5 млн. евро, Кристиян Якич в Айнтрахт Франкфурт за 3,5 млн. евро, Петър Стоянович в Емполи за 1,2 млн. евро и Комнен Андрич в Клермон Фуут за 1 млн. евро. Така, при все още отворен прозорец, Динамо Загреб вече прибра 12,20 млн. евро. Ще споменем, че Лудогорец прибра малко над 5 млн. евро след проджабите на Пиерос Сотириу в Санфрече Хирошима, Алекс Сантана в Атлетико Паранензе и на Шакил Пинас в Хамарби.

Динамо Загреб има 3 трансфера, които български клуб едва ли ще направи някога. Всички те са за над 20 млн. евро. Лука Модрич отива в Тотнъм през 2008 г. за 22 млн. евро. Към днешна дата тази сума направо изглежда малка, имайки предвид класата и успехите на гениалния халф, който отгоре на всичко сложи в колекцията си от трофеи и „Златна топка“. 

Лука Модрич е най-голямата звезда, трансферирана от Динамо Загреб.

 Лука Модрич е най-голямата звезда, трансферирана от Динамо Загреб.
gettyimages.com

Вторият най-добре продаден футболист от Динамо Загреб е Дани Олмо. Неговият случай е повече от впечатляващ, защото той е юноша на Барселона, но вместо да чака своя шанс в Ла Масия, приема офертата на „модрите“ и съвсем млад, на 16 години, се озовава в школата на Динамо Загреб. Развитието му обаче е толкова бързо, че през 2020 г. е купен от РБ Лайпциг за 29 млн. евро. Бъдете сигурни, че хърватите са сложили и сериозен процент при следващ трансфер на испанския национал, какъвто неминуемо изглежда, че ще има. 

Но нито Олмо, нито Модрич, е рекордният трансфер на Динамо Загреб. Това е Марко Пяца, който е купен от Ювентус за 29,4 млн. евро през 2016 г. По това време крилото е считан за един от най-големите таланти на местния футбол, като „Старата госпожа“ придобива неговите права, когато той е на 21 години. Контузии обаче му попречват да разкрие изцяло своя потенциал. Общо за торинския гранд има 14 мача, като е отдаван под наем на Шалке 04, Фиорентина, Андерлехт, Дженоа и Торино. Сега все още е част от Ювентус на хартия, но по всичко личи, че не попада в плановете на Масимилиано Алегри и скоро ще има нов клуб. Но Динамо Загреб е прибрал парите за Пяца и се предполага, че ги е вложил там, където трябва – в развитието на своите футболисти, които ще развие и ще продаде отново за милиони евро.

Марко Пяца (вляво) с екипа на Торино.

 Марко Пяца (вляво) с екипа на Торино.
gettyimages.com

Почти всички големи играчи на Хърватия, са минали през „Максимир“ - Лука Модрич, Марио Манджукич, Марсело Брозович, Матео Ковчачич и още, и още.

Най-силният трансферен сезон за Динамо Загреб е 2016/17. Тогава отборът калкулира продажби и наеми за впечатляващите 47,55 млн. евро. Освен гореспоменатият Марко Пяца, които отива в Ювентус за 29,40 млн. евро, Йосип Брекало преминава във Волфсбург за 10 млн. евро, Марсело Брозович в Интер за 5 млн. евро, като преди това е бил отдаден под наем на „нерадзурите“, а Марко Рог поема към Наполи с наем за 1,5 млн. евро. Наред с това има и по-скромни трансфери, като този на Мирко Марич във Видеотон за 650 000 евро, на Жереми Таравел в Гент за 500 000 евро, Жуниор Фернандес в Аланияспор за 450 000 евро и на „синия“ европалач Саид Хюсеинович в Сараево за направо скромните 50 000 евро.

Футболистът, който се очаква да бъде следващият милионен трансфер на Динамо Загреб, е Мартин Батурина. 19-годишният плеймейкър бе титуляр в първия мач с Лудогорец в Разград, където направи някои отлични отигравания.