0

П ротивно на очакванията, ФИФА даде голямата си награда "The Best" за най-добър футболист на годината на Лионел Меси. Аржентинската звезда не присъства на церемонията в Лондон, а приза му бе прибран от водещия на тържеството Тиери Анри.

Интересното е, че за гласуването се взимат под внимание постиженията на футболистите между 19 декември 2022 и 20 август 2023, което означава, че световното първенство в Катар 2022, на което Аржентина триумфира, на практика няма никаква стойност при гласуването. Меси бе избран пред Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд, който спечели требъл с Манчестър Сити. Изглежда най-разочарован остана бащата на Ерлинг, който очакваше да излезе на сцената.

Айтана Бонмати бе избрана за футболист номер 1 при жените. Състезателката на Барселона спечели Шампионска лига и първенството с клубния си отбор и стана световен шампион с националния отбор на Испания.

Тя получи приза от най-известното име в женския футбол - бразилката Марка, на чието име от догодина ще се връчва награда за най-добрата голмайсторка в света.

„Само преди няколко седмици като завърши 2023 година за мен беше носталгичен момент, защото изпратих една година, която ще помня цял живот. Гордея се, че спечелих тази награда. Дължа всичко на моите съотборници в Барселона и националния отбор. Искам да благодаря на всички, които работят в Барса и Испания. Без вас не бих била тук, не бих била футболистът, който станах“, заяви Бонмати.

Церемония FIFA The Best
ФИФА ФИФА ФИФА
11

Хосеп Гуардиола получи наградата на ФИФА "The Best" за най-добър треньор на 2023-а година. Испанският специалист изведе Манчестър Сити до исторически требъл през изминалия сезон. "Гражданите" триумфираха във Висшата лига, Шампионската лига и ФА Къп.

Останалите номинирани в тази категория бяха Лучано Спалети, който изведе Наполи до титлата в Серия А след 33-годишна пауза, както и Симоне Индзаги, с когото Интер стигна до първи финал в Шампионска лига след 13 години.

Наградата за най-добър треньор за годината при жените получи Сарина Вигман. Нидерландката изведе Англия до финала на Световното първенство, който обаче беше загубен от Испания. Все пак Вигман грабна приза за втора поредна година. 

Едерсон получи наградата за най-добър вратар на 2023-а година. Стражът на Манчестър Сити заслужи приза в конкуренцията на Ясин Буну и Тибо Куртоа.

Едерсон беше постоянен през цялата година и допринесе сериозно за требъл на "гражданите".

"Искам да благодаря на семейството си, на целия отбор, на мениджъра Пеп Гуардиола и на всички хора, с които работим ежедневно", заяви при получаването на приза бразилецът.

Наградата за най-добър вратар при жените спечели Мери Ърпс. Тя игра финал с Англия на Световното първенство. 

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2023-а година получи Гилерме Мадруга от Ботафого. 

Бразилецът реализира зрелищно попадение със задна ножица, което беше предпочетено пред головете на Хулио Енсисо и Нуно Сантош. 

В идеалния отбор на годината при мъжете попадна почти цялата защита на Ман Сити, а представителите на "гражданите" са общо шестима. 

Идеалният отбор на годината:
Вратар: Тибо Куртоа 
Защитници: Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш 
Халфове: Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин Де Бройне 
Нападатели: Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Винисиус Жуниор

Ето и идеалния отбор при дамите: 
Вратар: Мери Ъртс 
Защитници: Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс Грийнууд 
Халфове: Кира Уолш, Алесиа Русо, Уорън Джеймс, Ела Туун, Айтана Бонмати 
Нападатели: Алекс Морган, Сам Кър


Наградата за феърплей отиде при националния отбор на Бразилия. Футболистите на "селесао" подкрепиха съотборника си Винисиус Жуниор в борбата му срещу расизма.