0

Г уардиола, Рафа Маркес, Тиаго Мота, тези и други имена се спрягат за треньорския пост на Барселона  от момента, в който сегашният наставник Шави обяви, че напуска клуба това лято.

Реклама реши да си направи – своя и на фирмата си, Ярослав Кролевски, президент на полския Висла Краков и главен изпълнителен директор на технологичната компания Synerise.

Той зададе на изкуствения интелект въпроса „Кой трябва да бъде новият треньор на Барселона?“

И получи списък, начело на който е съвсем изненадващо име, на фона на споменатите досега в медиите, но и другите в топ 10 са интересен вариант.

Според разработените математически/AI модели, списъкът е както следва:

1. Иманол Алгуасил (Реал Сосиедад)
2. Пауло Фонсека (Лил)
3. Тиаго Мота (Болоня)
4. Щефен Баумгарт (без отбор)
5. Шаби Алонсо (Байер Л)
6. Рубен Аморим (Спортинг Лисабон)
7. Арне Слот (Фейенорд)
8. Роберто де Дзерби (Брайтън)
9. Винченцо Италиано (Фиорентина)
10. Гарсия Пимиенто (Лас Палмас).

38-годишният Ярослав Кролевски е програмист, главен изпълнителен директор и съосновател на Synerise (сред най-бързо развиващите се технологични компании в Европа), професор в Университета за наука и технологии AGH, предприемач... и президент на прочутия полски клуб Висла.

По думите му „изкуственият интелект може да се използва за детайлно анализиране на представянето на играчите“. 

„Това позволява на треньорите да разберат по-добре силните и слабите страни на своя отбор. AI може също така да обработва големи количества данни от различни лиги и нива, като помага да се идентифицират и оценят потенциални нови играчи“, подчерта пред „Марка“ Ярослав Кролевски възможностите на най-новата технология във футбола.

Но дали AI не може да бъде и запалянко? И да предложи на Барселона „греда“, вместо идеален треньор?