0

Ж еланието на президента на Университатя (Крайова) Михай Ротару да спести 600 хиляди евро бонуси е основната причина за раздялата с българския треньор Ивайло Петев. 

Според местното издание "Фанатик", Петев е имал клауза в договора, че заедно с помощниците трябва да вземат премия в този размер от европейската валута, ако спечелят Купата на Румъния и класират отбора от Олтения в топ 3 на първенството.

Университатя отпадна за купата, но дели второто място с ЧФР Клуж в момента и е много вероятно да завърши сред медалистите, което би задължило боса да изплати записаните в контракта пари.

Още повече, че преките двубои между Университатя (Крайова) и ЧФР Клуж са тотално в полза на вече бившия отбор на Петев, ако се стигне до "фотофиниш" при равни точки в края на сезона.

Според DigiSport решението за изгонването на българина е взето още преди месец и половина.

Но след отпадането от Оцелул от купата и загубата от ФКСБ вече дошъл подходящият момент.

Отбелязва се, че същата схема босът на клуба е използвал и за отстраняването на гърка Маринос Узунидис, двамата с приблизително еднаква средна стойност на точките, но бяха обвинени в неубедителна игра, липса на хоризонт и зрелищност и на практика бе търсен поводът за уволнението. 

Въпреки че спечели Купата и Суперкупата, Узунидис беше уволнен след провала с албанския тим Лачи в Лигата на конференциите. 

А Ивайло Петев плати за отпадането от Купата на Румъния, последвано от поражение от ФКСБ и изоставане на 10 точки от върха. 

И в двата мача Крайова не успя да отбележи, но беше и без най-важните си играчи: Никосур Банку и Скречиу с Оцелул, топзвездата Александру Митрица и Скречиу с клуба от Букурещ.

Самият факт, че разговорите по раздялата са минали бързо и българинът си е тръгнал почти веднага подсказват за споразумение, което е изгодно и за двете страни. 

Друг любопитен момент беше, че вчера потърсен от GSP.RO директорът в клуба Павел Бадя реагирал изненадано и заявил, че научава от журналистите за раздялата с треньора. 

Петев трябваше да си събере багажа от стадион "Йон Облеменко" само пет дни, след като беше награден за треньор номер 1 на месец март.

Иначе в Румъния е ясно, че Петев беше най-добре платеният треньор в Суперлигата. 

Българинът е получавал 33 хиляди евро чисто след данъците, твърди сайтът gsp.ro, позовавайки се на "официални източници от Университатя Крайова". 

За сравнение, Дан Петреску ще подпише с ЧФР Клуж в следващите дни на по-ниска заплата- 30 000 евро, се казва още в информацията. 

По въпроса с уволнението на Петев отношение взе и една от румънските футболни легенди Родион Каматару, който е от Крайова и има 12 сезона за Университатя в периода 1974-1986 година. 

Вече на 65 години, бившият централен нападател каза: "Едно изненадващо за мен решение, защото срещнах Ротару случайно в един хотел и той не ми каза за уволнението на Петев. 

Но може би не е толкова, защото отборът не се разви, имаше слаби моменти. Вината винаги е на треньора, но едно нещо трябва да се знае - ние нямаме качеството да спечелим шампионата. Може би в турнира за Купата имахме по-големи шансове".


Следващият треньор на Университатя (Крайова) ще бъде под номер 4 в настоящия сезон, но пък ще има шанса да се пребори за 2-ата позиция и участие в Европа.