0

Ш ефът на полицията в Париж Дидие Лалемон обяви, че може да е допуснал грешка с думите си, че 40 000 фенове на Ливърпул са опитали да влязат на стадиона за финала в Шампионската лига с фалшиви билети и че няма научно доказателство, което подкрепя това твърдение.

Лалемон добави по време на изслушване през Френския Сенат, че действията на полицията по време на мача между Ливърпул и Реал Мадрид са нанесли щети на имиджа на Франция пред света.

Финалът, който бе спечелен от Реал с 1:0, се забави с повече от 30 минути заради затрудненията на феновете на влязат на стадиона. 

Полицията дори използва сълзотворен газ срещу хората, включително жени и деца, които чакаха на опашки пред входовете.

Френският вътрешен министър Жерал Дармана коментира след мача, че голямата част от вината е върху феновете на Ливърпул и че между 30 000 и 40 000 души са пристигнали с невалидни билети, което е довело до струпването на хората пред стадиона. 

Версията му бе подкрепена от президента Еманюел Макрон.

Което бе оспорено от привържениците на Ливърпул, които обвиняват полицията, че е използвала прекомерна сила.

„Може да съм сгрешил с цифрите - от 30 000 до 40 000 души, които дадох на вътрешния министър. Но от оперативна гледна точка, нищо не се променя, ако са били около 40 000, 30 000 или 20 000. Аз дадох цифрите на министъра и стоя зад думите си“, призна Лалеман.

По време на парламентарното изслушване Дидие Лалеман заяви, че единствено той е отговорен за действията на полицията към феновете около „Стад дьо Франс“.

Кметът на Ливърпул Стив Ротерам, който присъства на финала в Париж и обяви, че е бил обран, също ще бъде изслушан по-късно.