0

М оузес Кайседо е само на 21 години, но вече е сбъднал мечти. Този месец халфът стана играч за 115 милиона паунда. Толкова плати Челси на Брайтън, за да има еквадорския национал в състава си.

Неговият път заточва на мръсните игрища в родния Санто Доминго. Началото изобщо не било лесно. Той нямал собствени обувки и трябвало да моли другите деца да му дадат чифт назаем.

Неговата мечта била да стане професионален футболист, за да осигури добър живот за семейството си. Моузес бил най-малкото от 10 деца, но винаги искал да поеме отговорността да издържа фамилията. На улицата му казвали Ел Ниньо Мой, което на испански означава хлапето Мой. Футболната му кариера започва на мръсната и прашна площадка на местното мъжко работническо училище. Игрището било в един от най-бедните квартали на Санто Доминго, който с население от 450 000 души е четвъртият по големина град в Еквадор.

Бандите са управлявали на практика целия живот в квартала. Там престъпленията, насилието и обирите били всекидневие. Но точно там, в условията на този безумен хаос, Моузес се натъква на своя откривател.

Талантът

Иван Гуера бил заинтригуван от футболния талант на Кайседо, който тогава бил само на пет години. „Вратите нямаха греди. Вместо това децата натрупваха купчини камъни и играта започваше. Повечето ритаха боси, защото нямаха обувки“, спомня си Гуера в интервю за „Таймс“. „Видях таланта му и го поканих в училището.“

„Обикновено от децата се изискваше да плащат такси, но малцина можеха да си ги позволят, защото хората там бяха много бедни. Когато трябваше да пътуваме за гостуване, той винаги идваше последен. Казваше, че обича да си поспива, но аз знаех, че го е срам, защото няма пари, за да си плати таксата. Затова плащах вместо него. После отивах до дома му и чуках на вратата, докато не отвори. Нямаше обувки и трябваше да обикалям децата и да моля някой да му даде назаем. Но той беше най-добрият. Играеше на всяка позиция – вляво, вдясно, в средата. Ако губехме, постоянно викаше: „Дайте ми я, ще вкарам“, Винаги искаше да е част от всяко разиграване“, продължава Гуера.

Надежда

Светлият лъч идва, когато родител на друго момче се захванал да убеди аматьорския Хайпидада в качествата на Мойзес. Така той става едно от 350-те деца, които тренират на 5 терена. Скоро е забелязан от Мушук Руна, но престоят в новия клуб продължава само седмица, защото не можел да си позволи таксите за тренировки, храна и общежитие. Все пак през 2016 година футболистът се добира до професионалния футбол. Индепендиенте дел Вале му предлага договор.

Началото било много тежко. Той бил на ръба да отпадне от школата и да скъса с футбола. Мениджърът на формацията до 16 години Гало Родригес споделя, че е имал своите съмнения дали Кайседо ще остане. „Тук идват деца от много бедни региони. Ние ги взимаме от места, където царуват престъпността и мизерията. Изведнъж те получават отлични условия за живот, храна по три пъти на ден и т.н. Повечето стават арогантни и агресивни, но той не беше такъв. Не се адаптираше. Беше много тъжен и искаше да си ходи вкъщи. Обикновено децата стават по-отворени, а той – напротив, сви се и се затвори в себе си“. Кайседо дори се обадил на майка си с молба да дойде да го вземе, но срещнал изненадващ, но твърд отказ. „Няма да стане. Като си започнал, ще продължаваш докрай“, отсякла жената.

Халфът с мама Кармен

 Халфът с мама Кармен
Инстаграм

Звезда

Оттук започва пътят към върха на Кайседо. Той блести в отбора под 20 години и го повежда към победата над Ривър Плейт и към титлата в Копа Либертадорес. Попадението му срещу бразилския Фламенго е определено за един от головете на годината в Южна Америка. Големите европейски отбори надушват таланта.

Първи реагират от Брайтън, който изпреварва Манчестър Юнайтед и Челси. Докато гигантите се организират, „чайките“ вадят на масата 4,5 милиона паунда. Така талантът акостира в Англия.

Три години по-късно Челси все пак го купува, но вече за космическата сума от 115 милиона. Мениджърът Маурисио Почетино е убеден, че Кайседо е необходим на „сините“. Така пътуването на момчето от бедняшкото предградие на Санто Доминго продължава на стадион „Стамфорд Бридж“. Независимо от парите и славата обаче е сигурно, че Кайседо няма да забрави откъде е тръгнал.

 

Гаджето му е модел, заедно са от деца

Паола Саласар е тийнейджърската любов на Моузес.

 Паола Саласар е тийнейджърската любов на Моузес.
Инстаграм

В Англия с Кайседо е красивата Паола Саласар. Двамата са заедно още от тийнейджъри и любовта им цъфти вече пет години. Младата дама заработва като модел, а в родината си е била избирана за кралица на карнавала в Лос Риос. По време на представянето в Челси до Паола имаше и друга жена – мама Кармен. Тя беше включена във видеото, с което „сините“ представиха новия си играч, по специално настояване на еквадореца.

По материали от The Sun