0

Н овият шампион на Полша Ракув Ченстохова определено впечатли футболна Европа. Клубът, който е създаден преди цели 102 години, най-накрая успя да спечели първа шампионска титла в своята история и продължи да надгражда и надмина предишния успех, който бе спечелването на две поредни Купи на Полша в предишните два сезона. Сега Ракув вече е на върха в Полша!

Отборът е от град Ченстохова, който се намира на около 200 километра югозападно от столицата Варшава. Той е клуб от работническата класа, който първоначално е създаден в село Ракув, което се слива при разширението на град Ченстохова през 30-те години на миналия век. Въпреки факта, че съществува повече от век, клубът нямаше особени успехи, а по-скоро мъки. Единственото, което си струва да се отбележи е класирането за финал за Купата на Полша през 1967 г. Но тогава Ракув губи с 0:2 от Висла Краков. На всичкото отгоре на клуба му бяха необходими цели 73 години, за да може дори да помирише футбол от елитната полска лига. През цялото това време Ракув страдаше от лъкатушения в организационен план, но някак все оцеляваше.

Към края на 90-те и началото на новото хилядолетие Ракув преживя още по-големи проблеми. Първо изпада във Втора лига, на следващия сезон още по-надолу - в Трета лига. А междувременно клубът остава без основния си спонсор, който тогава е местната стоманодобивна фабрика. Това създава финансови проблеми.