0

Мохамед Елюнуси е една от водещите фигури в състава на Копенхаген, който прави изумителен пробив през този сезон в Шампионската лига. Датският гранд започна участието си в турнира още в края на юли от втория предварителен кръг. Тогава с лекота бе преодолян исландският Брейдаблик (8:3). Последва драматична победа с дузпи срещу Спарта Прага и още труден един успех над полския Ракув (2:1) в плейофите. Жребият постави Копенхаген в Група А, където попадна в компанията на Байерн, Манчестър Юнайтед и Галатасарай. Първоначалните амбиции на клуба са за достойно представяне, но в крайна сметка се случи малко чудо. Копенхаген завърши на второ място и се класира за осминафиналите. Любопитното е, че за да стигнат дотук датчаните победиха Юнайтед (4:3), а сега трябва да се изправят срещу другия отбор от Манчестър - Сити. Елюнуси вкара първия гол за успеха над „червените дяволи“, който на практика даде надежда на тима за продължаване напред. В последния кръг от груповата фаза дойдоха и трите точки срещу Галатасарай (1:0), които се оказаха предостатъчни за билет към директните елиминации. Тези два мача обаче изглеждат далеч в миналото, а Копенахген гледа само напред.

В Дания зимната пауза започва от средата на декември и продължава два месеца. Горе-долу толкова е и периодът между последния мач на тима в групите на Шампионска лига и този със Сити. В тези около 60 дни футболистите на Якоб Нееструп се подготвяха във Фредериксберг в западната част на Копенхаген. Тренировъчната база на клуба изглежда скрита от любопитните погледи, подслонена между жилищни блокове. Сградата е на два етажа и има старомоден вид с покрив от тухли. Въздухът се разцепва само от извисяващия се глас на треньора Нееструп, който дава инструкции. Тренировъчното игрище изобщо няма впечатляващ вид. Тревата изглежда износена и е на кафяви петна там, където почвата е изровена. Някои биха определили мястото като напомнящо повече за картофена нива, отколкото на терен, подходящ за подготовка на отбор от елиминациите на Шампионска лига. Заради обилния снеговалеж в датската столица основното тренировъчно игрище не е готово, но Елюнуси казва, че всичко ще е в перфектно състояние за мача във вторник.

„Имах късмета да играя срещу Манчестър Сити в Шампионска лига през 2018 година с Базел и дори успях да се разпиша. Спомените ми от тези мачове са добри, но сега жребият за Копенхаген е възможно най-лошият. Вероятно англичаните са се радвали на късмета си“, казва с усмивка Елюнуси. 29-годишният нападател е роден в Мароко, но семейството му се премества в Норвегия, така че скандинавският студ не му е непривичен. Той познава отлично и футболът на Острова. Все пак прекара пет години там с екипите на Саутхемптън и Селтик. „В този период страдах често от контузии и не успя да разгърна напълно потенциала си, но излязох по-мъдър от трудностите. Психологически съм по-силен“, вярва Елюнуси – един от лидерите на Копенхаген.

Той пристига в Копенхаген едва през лятото като свободен агент, след като неговият Саутхемптън изпадна от Висшата лига. Норвежкият национал се вписва отлично в трансферната стратегия на датчаните. Те опитват да правят това, което години наред носеше успехи на Аякс, а именно подсилване с евтини, но класни футболисти, които да дърпат отбор, изграден предимно от младоци. Дори треньорът Нееструп е само 35-годишен. Тежка контузия слага край на кариерата му като играч на 23 години и той се насочва към друго поприще. Якоб често е сравняван с германеца Юлиан Нагелсман, който има сходен път към върха в професията. „Никога не съм се съмнявал, че ще успее при нас, защото познава клуба отвътре. Наясно е с модела ни на работа и вярва в него“, обяснява спортният директор Петер Кристиансен. Нееструп спаси сезон 2022-23, след като пое Копенхаген в средата на кампанията и я завърши с дубъл – титла и купа. Последва успехът в Шампионска лига. „Изпратихме перфектна 2023 година с изключение на едни 10-12 дни след победата над Манчестър Юнайтед“, казва Нееструп. Тогава отборът му допусна спад във формата си и загуби два пъти поред в първенството, а отпадна и от националната купа.

Между 2017 и 2021 година Копенхаген стана само един път шампион на Дания и не се класира нито веднъж за груповата фаза на Шампионска лига. Но поредните титли през 2022 и 2023 са доказателство, че сега на „Паркен“ отново са на правилния път. Основната причина за това е школата. Преди 12 години Копенхаген започна програма, чрез която си съдейства с още 50 клуба за развиването на млади футболисти. Това позволява да бъдат наблюдавани над 33 000 футболисти, което е около 10% от всички регистрирани играчи в Дания. Така Копенхаген може да победи останалите клубове за най-големите таланти в страната. „Отне ни години на усилена работа, за да усъвършенстваме този модел, но вече се виждат резултатите. Талантът се нуждае от образование на най-високо ниво. Нашите треньори, анализатори и специалисти в различни области са изключително добре подготвени. За такъв модел ти трябва и кураж, защото не всеки ще посмее да налага млади футболисти, когато се гонят резултати. Ние обаче го правим“, обяснява Кристиансен. И е твърде вероятно в стартовият състав срещу Сити да има 5-6 играчи от школата на клуба.