0

Д омакините от Кот д'Ивоар спечелиха Купата на Африка след победа с 2:1 над Нигерия на финала след обрат. Нигерийците откриха резултата чрез защитника Уилям Трост-Еконг преди почивката, но през второто полувреме "слоновете" обърнаха мача с голове на Франк Кесие в 62-ата минута и на Себастиен Алер в 81-ата.

Въпреки загубата с 0:4 от Екваториална Гвинея в груповата фаза, уволнението на мениджъра Жан-Луи Гасе по средата на турнира и замяната му с асистента Емерс Фае, последвало преодоляване на Сенегал след дузпи на осминафинала, домакините успяха да се поздравят с крайната победа. Но не само това – Кот д'Ивоар стигна до изравнителен гол в продълженията срещу Мали преди да обърне в продълженията вече в момент, когато умората беше видима. Така тимът на домакините стигна до трофея в Купата на Африканските нации след може би най-впечатляващата серия от футболни подвизи.

Себастиан Алер беше героят, който се разписа от воле 10 минути преди края на мача, за да донесе третата титла на страната си от Купата на африканските нации. Предишните трофеи са от 1992-а и от 2015-а година.

В мача за третото място в събота Южна Африка победи ДР Конго с 6:5 след изпълнение на дузпи и 0:0 в редовното време и продълженията.