0

 

Груповата фаза на Купата на Африка се превърна очаквано в истинска футболна лудница – сензации, подвизи в последните секунди, дъжд от голове, какви ли не обрати и треньорски уволнения. Наистина имаше неща, достойни за сценаристи от Холивуд. Ето какво се случи в първите 11 дни на турнира.

Грандовете страдат,
малките впечатляват

От гледна точка на очакванията може би е това е новината от турнира досега. Почна се с Нигерия, която спаси точката в края на мача с Екваториална Гвинея. Рекордьорът по трофеи Египет (7) откри резултата срещу Мозамбик след само 89 секунди, но в крайна сметка изравни за 2:2 в 97-та минута с дузпа на Салах. Бившите шампиони Гана, Алжир и Тунис напуснаха турнира, а напред продължиха дребосъци като Екваториална Гвинея, Кабо Верде и Ангола, при това като победители в групите си.
Домакините от Кот д'Ивоар паднаха шокиращо с 0:4 именно от Екваториална Гвинея и изравниха един антирекорд на турнира, който си беше техен. Става въпрос за домакин с 2 загуби в групата си, като за първи път го направиха през 1984 година.

Най-голямата сензация обаче бе поднесена от Намибия, която е на 115-о място в класацията на ФИФА. Тимът най-накрая дочака първата си победа на финали от 10 мача, след като удари Тунис с 1:0. С нея Смелите воини дори продължиха напред и може би мечтаят дори за нещо повече.
В същия ден имаше и още един шок – Мавритания победи шампиона за 2019 година Алжир, като това означаваше и второ поредно отпадане в групите за Пустинните лисици.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф