0

Б арселона се върна на върха в Ла Лига след минимален успех с 1:0 в домакинството си на Севиля в първия мач от осмия кръг на Ла Лига.

Автогол на бившия капитан на Реал Мадрид Серхио Рамос в 76-ата минута донесе победата на каталунците.

Тимът на Чави Ернандес, който през седмицата направи неочаквано равенство с Майорка, което свали "блаугранас" от първото място, доминира през по-голямата част от сблъсъка, но домакините пропуснаха чистите си положения, които не бяха толкова много.

На свой ред, гостите се защитаваха добре и също имаха два-три шанса, с които можеха да измъкнат нещо. В крайна сметка обаче Барселона заслужи успеха си.

Наставникът на домакините Чави  направи четири промени от мача през седмицата.

Кристенсен и Кунде стартираха в центъра на защитата за сметка на Мартинес и Араухо. Ямал и Левандовски също се завърнаха сред титулярите. Бившият капитан на Реал Мадрид Серхио Рамос започна за Севиля. Същото важеше и за бившия играч на каталунците Иван Ракитич. Иначе и Мендилибар бе предприел четири ротации. Санчес, Жордан и Лукебакио също започнаха.

Домакините създадоха първата по-добра възможност в 13-ата минута, когато Левандoвски намери Феликс на границата на наказателното поле. Португалецът стреля, но Ниланд спаси. В 22-рата минута Жоао Кансело направи страхотен пробив отдясно, премина между двама бранители, а след това елиминира още двама с подаването си към Феликс. Последният обаче заложи на силата и от осем метра стреля в напречната греда. Топката тупна около голлинията, но не и зад нея. 

Няколко минути след това каталунците организираха почти перфектна контраатака след корнер пред тяхната врата. Изглеждаше, че Рафиня в последния момент изпревари Педроса, след което падна в наказателното поле и домакините претендираха за дузпа, но нарушение нямаше. Много скоро след това и Левандовски се озова в наказателното поле след извеждащо подаване на Балде, но и той не успя да нанесе решаващ удар, тъй като Баде игра добре защита. 

В 29-ата минута и Севиля създаде своето положение. Окампос стреля от чиста позиция и може би щеше да преодолее Тер Стеген, но Гави блокира с гърди малко пред голлинията. Малко след това Лудебакио направи двойно с Ламела и стреля от малък ъгъл, но Тер Стеген спаси.

В 34-тата минута Рафиня получи разтежение при един удар, който не създаде особени проблеми на Ниланд. Бразилецът не можа да продължи и напусна принудително терена, а Чави реши да го замени с 20-годишния Фермин Лопес. Именно той имаше страхотна възможност да се разпише в 39-ата минута, след като получи в наказателното поле от Ямал, обърна се, но не успя да нанесе добър изстрел и Ниланд се справи. Това бе и вторият голям пропуск на домакините преди почивката.

През второто полувреме Барселона продължи да доминира. В 57-ата минута Гави бе близо до гола, след като засече с глава центриране на Гюндоган от корнер. Ракитич пък можеше да накаже бившия си отбор, но в 73-тата минута негов удар с глава след центриране на Ламела премина на сантиметри встрани. 

 Каталунците не успяваха да реализират своите ситуации, но получиха неочаквана помощ. В 76-ата минута бившият капитан на Реал Серхио Рамос бе хванат в крачка и прати в собствената си врата топката, която Ямал свали с глава след много добро центриране на Феран Торес.

Резултатът се запази до края, а Барселона излезе временно на върха преди мача между Жирона и Реал Мадрид, които са непосредствено зад бившия отбор на Христо Стоичков в класирането.