0

О бединената кандидатура на Великобритания и Република Ирландия получава домакинството на Европейското първенство по футбол през 2028-а година, реши днес на свое заседание изпълкомът на УЕФА. Това е напълно очаквано решение, тъй като кандидатурата беше единствена след оттеглянето на Турция от надпреварата. 

Турците пък заедно с Италия ще организират съвместно Евро 2032.

Остава обаче въпросът кои от петте асоциации, които влизат в съвместната заявка, ще получат правото да се класират директно за финалите като домакини.

Великобритания във футбола се представлява от няколко национални отбора: Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

С Ирландия асоциациите стават пет. УЕФА вече уточни, че не повече от две страни ще получат правото да играят на финалите като домакини. И този въпрос трябва да бъде решен.

Англичаните предлагат всичките пет страни-организаторки да участват в квалификациите и квотите за домакините да отидат у тези отбори, които не успеят да стигнат на финалите по спортен път.

Което се оспорва от други страни, а и членове на Изпълкома. Те искат ясно изразена стратегия какво ще се случи, ако и петте държави така или иначе се класират по спортен път. 

Повече от един домакин е имало през 2000-ата година (Нидерландия и Белгия), през 2008 (Австрия и Швейцария) и през 2012-а (Полша и Украйна). През 2021-а година първенството, което беше преместено с година заради КОВИД-пандемията, се проведе в 11 страни.

Кандидатурата на петте островни страни включва шест стадиона в Англия (освен "Уембли", още стадионите на Манчестър Сити, Тотнъм, Нюкасъл, Астън Вила и новият на Евертън), по един в Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия.

От островните футболни централи вече потриват ръце в очакване първенството през 2028 г. да донесе около три милиарда евро икономически ползи за всяка от петте нации-домакини.