0

К алвин Филипс изпрати най-успешния сезон в кариерата си. Той премина в Манчестър Сити с трансфер за 46 млн. паунда, игра с националния отбор на Англия на световното първенство и спечели исторически требъл с новия си клуб.

Цената

Цената на славата обаче е висока, особено за английския халф. Той израснал в крайна мизерия с баща, който постоянно влизал и излизал от затвора. Марк Филипс е непоправим рецидивист и дори в момента излежава 12-годишна присъда за наркотици. В объркания си живот той изцяло пропуснал възхода на своя гениален син.

Някои тайни излизат наяве, разкри ги лично футболистът в документалния филм „Калвин Филипс – пътят към Сити“. В него бившият играч на Лийдс споделя какво е да живееш в мизерия и да си длъжен да успееш, защото си най-големият от четири деца и всичко се крепи на теб.

„Сигурно част от енергията ми се дължи на факта, че в живота ми липсва фигурата на бащата“, казва 27-годишният Калвин. „Винаги съм искал мама да се гордее с мен. Исках да имам по-добри отношения с татко, но това нямаше как да стане. Той постоянно влизаше и излизаше от затвора. Почти не го виждахме. Когато го заключиха последния път, знаехме, че този път ще лежи по-дълго.“

Силата

Майката Линдзи Кросби трябвало да работи на две места, за да издържа голямото си семейство. От 9 до 15 се трудела в хипермаркет, после бързала да се върне у дома, за да сготви за хлапетата, а след това отивала да разнася пици до полунощ.

Това се повтаряло всеки ден. Линдзи полагала огромни усилия да скрие от децата истинската причина за постоянните отсъствия на бащата. „Не исках те да вярват, че нашият начин на живот е нормалният. Лъжех ги, че той пътува по работа“, изповядва се тя във филма.

Очакване

„Калвин очакваше подкрепа от баща си. Но вместо това получаваше виковете на един човек, който лежеше до тъча и пушеше трева“, спомня си най-добрият му приятел от детството Лиъм Дуган.

Калвин пробива през младежките формации и дебютира за мъжкия отбор на Лийдс през 2015 г.

В интерес на истината Марк се интересувал и следял от затвора кариерата на сина си. Двамата се чували по телефона два пъти месечно. „Когато спечелихме промоцията, той ми се обади и ми каза: „Чуй това“. И всички хора на опашката за телефона започнаха да пеят химна на Лийдс и да блъскат с канчета по стените. Беше откачено“.

Калвин криел от съотборниците си, че баща му лежи в затвора Уелстън, който е в непосредствена близост до тренировъчната база на Лийдс. „Когато минавах с колата покрай стените на зандана, винаги се сещах за него. Когато бях малък, не ми се говореше за това, но вече е различно. Сега спокойно казвам: Баща ми е в затвора, не е кой знае какъв проблем“.

Лукс

През цялото време неотлъчно до халфа е детската му любов Ашли Беън.

 През цялото време неотлъчно до халфа е детската му любов Ашли Беън.
Инстаграм

След като преминава в Манчестър Сити, Калвин се мести в луксозен дом с гледка към стадиона. Неотлъчно до него е и детската му любов Ашли Беън. „Никога не съм си мечтал, че ще живея на подобно място, особено като си помисля къде съм бил като дете“, казва халфът.

Дебютът му за Сити е болезнен – той си изважда рамото и трябва да отсъства от терена за седем седмици. Контузията го кара отново да се сети за татко си. „Няма го от много време, но не искам, като излезе, да си помисли, че всичко се е оправило с магическа пръчка. Искам да изградя добра връзка с него“, споделя Калвин и допълва, че изпитва вина, защото за последните седем години нито веднъж не е отишъл на свиждане.

„Бях много зает, но истината е, че той каза, че не иска да приемаме затвора като естествената му среда. Знам, че той е взел грешни решения и е направил лоши неща, но аз не го съдя. Неговият живот също не е бил лесен. Със сигурност знам, че на млади години е бил многократно унижаван и атакуван на расова основа“.

Тъга

Филмът показва и как Калвин посещава гроба на любимата си баба Вал. Тя починала от COVID-19 преди две години, а семейството не е допуснато да я види в болницата.

„Много ми липсва. Всичко, което съм постигнал, го дължа на нея“, казва звездата. „Спомням си, когато я откарваха в болницата, и тя се бореше да си поеме глътка въздух. Казахме й, че я обичаме, но много добре осъзнавахме, че я виждаме за последен път. Ако можех да си купя само още един час с нея, щях веднага да дам всичките си пари“.

Промяната

Престоят в Сити също не е никак лесен. Забележка на мениджъра Пеп Гуардиола, че е с наднормено тегло, отприщва скандирания от феновете, които му лепват прякора Дебелака, но Калвин приема с усмивка обидните реплики. Неговото бъдеще е обвито в мъгла. Говори се, че е възможно да премине в Уест Хем и да заеме мястото на Деклан Райс, който на свой ред премина в Арсенал.

Но където и да го отвее вятърът, Калвин се готви за нещо много по-важно в живота си. Документалният филм завършва с посещението му в затвора и първата среща между баща и син от години. „Остават му само две години от присъдата. Вече ми е казал кое е първото нещо, което иска да направи, когато излезе на свобода – да отиде на футболен мач. Поне с това със сигурност мога да помогна“.

Алисън Малоуни, The Sun