0

П олският капитан на Лудогорец Якуб Пьотровски вкара гол и направи асистенция за победата на Полша с 5:1 в полуфиналния плейоф от поток "А" за класиране на европейското първенство по футбол в Германия това лято.

Във Варшава домакините можеха спокойно да отбележат и двуцифрен брой голове на скромния си съперник, след като създадоха 26 положения за реализирането на такъв. От своя страна естонците играха от средата на първото полувреме и с човек по-малко и в нито един момент от срещата не успяха да притеснят съперника си.

Пжемислав Франковски даде аванс на Полша в 22-рата минута след извеждащ пас на Пьотровски, а пет минути по-късно нападателят на Ланс успя да изкара и червен картон на бранителя на естонците Максим Паскоци.


До почивката резултатът се запази непроменен, но в 50-ата минута Пьотр Желински отбеляза за 2:0. 

В 70-ата минута голямата звезда на домакините Роберт Левандовски асистира на Пьотровски и халфът на Лудогорец, който преди това бе пропуснал няколко шанса да се разпише, покачи на 3:0 с удар от над 20 метра.

В следващите шест минути преднината на Полша набъбна до 5:0 след автогол на Карол Мец и попадение на Себастиан Шимански, а в 78-мата минута с единствения си точен удар в двубоя Естония вкара почетен гол чрез 20-годишния халф на Рома Мартин Веткал.

За Естония цял мач игра защитникът на Ботев Пловдив Йонас Там, докато Пьотровски бе заменен в 73-тата минута от халфа на Брайтън Якуб Модер.

Във финала в поток "А" Полша ще гостува на Уелс. "Драконите" победиха с 4:1 Финландия в Кардиф в другия полуфинал.

Домакините поведоха след само три минути чрез Дейвид Брукс, а Нико Уилямс покачи от фаул в 38-мата минута.

Финландия си даде надежди минута преди почивката с гол на Теему Пуки, но с подновяването на втората част Бренън Джонсън възстанови аванса на Уелс.
Крайното 4:1 бе оформено от резервата Дан Джеймс в 86-ата минута.

В поток "В" на финала за място на Евро 2024 ще играят Украйна и Исландия. Украинците стигнаха до драматичен успех с 2:1 при визитата си на Босна и Херцеговина, въпреки че пет минути преди края губеха в резултата.

Автогол на Микола Митвийенко даде преднина на босненците в 57-мата минута, но в 85-ата минута Роман Яремчук изравни.

Три минути след това нападателят на Валенсия комбинира с Артьом Довбик, който донесе успеха на украинците в Зеница.

Най-голямата изненада на вечерта дойде от Будапеща, където Исландия победи с категоричното 4:1 символичния домакин Израел.

Хеттрик за островитяните наниза нападателят на Дженоа Алберт Гудмундсон, който вкара в 39-ата, 83-тата и 87-мата минута. Последното попадение бе дело на Арнор Траустасон в 42-ата минута.

Преди това Израел поведе с гол от дузпа на Еран Захави в 31-вата минута, но точно Захави закопа тима си, пропускайки дузпа за 2:2 в 80-ата минута. 

Седем минути по-рано Израел остана и с намален състав след червен картон на Рой Ревиво.

В последния мач от програмата тази вечер в Атина Гърция разгроми с 5:0 Казахстан.

Европейските шампиони за 2004 година водеха с 4:0 още до почивката след голове на Анастасиос Бакасетас, Димитриос Пелкас, Фотис Йоанидис и Димитриос Курбелис.
Крайното 5:0 стана факт в 86-ата минута, когато Александър Марочкин си вкара автогол след центриране от корнер.

На финала в поток "С" Гърция ще гостува на състава на Грузия, който по-рано днес победи с 2:0 в Тбилиси Люксембург.
 
Полуфинали в плейофите за Евро 2024, Поток "А":

Уелс - Финландия - 4:1
Полша - Естония - 5:1

Поток "В":
Босна и Херцеговина - Украйна - 1:2
Израел - Исландия - 1:4
Поток "С":
Грузия - Люксембург - 2:0
Гърция - Казахстан - 5:0

Източник: БТА