0

Т ой ме прати по дяволите, аз го пратих „нах*й“ и повече не сме разговаряли. Това разкри Андрий Ярмоленко, сегашният капитан на националния отбор на Украйна, за разговора си по телефона с легендата на украинския футбол Анатолий Тимошчук, който работи за отбора на „Газпром“ Зенит (Санкт Петербург).

Тимошчук бе обявен за предател в родината му, защото от нахлуването на войските на Руската федерация в Украйна нито веднъж не е изразил несъгласие с агресията, а продължава да мълчи вече почти 2 месеца.

Нападателят на Уест Хем призна, че Тимошчук някога е бил пример за него, но сегашната позиция на бившия полузащитник на украинския национален отбор му е причинила тежко разочарование.

„За мен Толя, когато играехме заедно, беше пример за професионализъм, винаги съм гледал него. Когато започна войната, следвах всички изявления - кой какво каза и кой нищо не каза.

За мен мълчанието му беше изненада. Попитах го как спи през нощта. Той отговори: „Не мога да спя също като теб“. Не му отговорих повече и той ми се обади. Попитах го: „Защо мълчиш? Ти беше пример за мен, гледах към теб, но сега те няма в живота ми“. Той ме изпрати по дяволите, аз го изпратих на майната му - това беше краят на нашия разговор”, каза Ярмоленко.

По думите му Тимошчук изпитва страх какво ще стане с него и семейството му, ако изрази позиция срещу официалната на Кремъл. „Разбирам, че съпругата и децата му са руски. Разбирам всичко, но много от приятелите му са от Украйна, а близките им умират. Има пари, лесно може да вземе семействоото си и да живее навсякъде по света – и да изрази позицията си.

Просто не разбирам как може да живее с това. Никой не може да разбере. Родителите ти са там, а ти седиш от другата страна, откъдето стрелят срещу тях.

Федерацията му отне всички титли? Не мисля, че това е прекалено. Смятам, че бившият капитан на украинския национален отбор, който изигра 144 мача за него, трябваше да бъде един от първите, които да кажат думата си и да покажат на хората в Русия какво се случва. Не може да има две страни, трябва да изберете кого подкрепяте. Той направи своя избор, Бог да му бъде съдия“, каза Ярмоленко в интервю за канала KraSava в YouTube.

Войната на Руската федерация срещу Украйна започна рано сутринта на 24 февруари, украинската съпротива срещу руската агресия продължава втори месец.

Въпреки всички тези събития Тимошчук продължава да работи в петербургския Зенит, без да смее да говори открито за войната.

По-рано Украинската федерация анулира треньорската диплома на Анатолий, изхвърли го от регистъра на играчите на украинския национален отбор, а също така го лиши от всички почести и награди.