0

К атар е вторият финалист в турнира за Купата на Азия. Домакините на турнира стигнаха до най-важната битка след истински пустинен трилър. Те излъгаха с 3:2 коравия тим на Иран. "Персите" започнаха ударно мача, след като поведоха още в 4-ата минута, когато Сардар Азмун вкара с акробатичен удар. Катар обаче изравни още в 17-ата минута, когато след рикошет топката стигна до Акрам Афиф и той подаде към Хасем Абулсалам, който с удар от границата на наказателното поле порази вратата на Алиреза Бейранванд.

"Виненочервените" стигнаха до пълен обрат след хитър пас на Ахмед Фати, който намери Афиф и той с премерен удар прати топката покрай вратаря. В началото на второто полувреме Иран притисна своя съперник и в 50-ата минута получи дузпа, след като Ахмед Фати игра с ръка в наказателното поле. Алиреза Джаханбакш, който не сгреши и в 51-ата минута порази вратата на Мешаал Аиса Баршам за 2:2.

В 83-ата минута Катар за трети път матира защитата на Иран. Абдел Азиз Хатем пусна разсичащ защитата пас, с който намери Аломез Али и останал сам срещу вратаря той прати топката в долния ляв ъгъл.


В добавеното време на мача Шоджа Халилзадех бе изгонен с директен червен картон. В 14-ата минута Джаханбакш удари греда. Така домакинът на Мондиал 2022 се класира за финала в Купата на Азия, където ще спори за втора поредна титла с Йордания.