0

О т много време насам международната пауза се превърна в агонизиращ период за футболните фенове по света. За около 2 седмици първенствата и европейските клубни турнири спират, за да отдадат дължимото на националните отбори. Състезания като Лигата на нациите предизвикват някакъв интерес, макар че мнозина на Стария континент ги недолюбват и ги смятат за излишни. Какво да кажем обаче за останалите континенти?

аворитите за световната титла Аржентина и Бразилия трябваше да играят контроли с непретенциозни съперници, за да оползотворят времето си. А какво става с клубовете, докато всички са на лагер с националните си отбори? Или по-скоро почти всички. 

Тук ще обърнем внимание на играчите от големите отбори, които по една или друга причина останаха извън сметките на съответните селекционери. Под внимание ще вземем само футболисти, които имат поне една повиквателна за мъжкия национален отбор.

По традиция в отборите от английската Висша лига е пълно с национали. Това важи в още по-голяма степен за водещите клубове. В Манчестър Сити например не остана нито един футболист! Единствено контузеният Калвин Филипс не бе извикан от Гарет Саутгейт, но присъствието му в лазарета е достатъчно оправдаващ фактор. Само четирима пък останаха в лондонските Челси и Тотнъм. За „сините“ Кепа и Марк Кукурея бяха пренебрегнати  от селекционера на Испания Луис Енрике, а Лофтъс-Чийк остана извън сметките на Саутгейт. Н'Голо Канте не можa да помогне на Франция в Лигата на нациите заради травма.

Идентична е ситуацията при „шпорите“. Лукс Моура (Бразилия) и Бен Дейвис (Уелс) са в лазарета, а Емрсон (Бразилия) и Клеман Лангле (Франция) просто не бяха извикани. Кризата с контузени в Ливърпул се отрази и на националните отбори. Трима национали от мърсисайдци не бяха на разположение – Анди Робъртсън (Шотландия), Наби Кейта (Гвинея) и Джордан Хендерсън (Англия). Джо Гомес (Англия), Артур (Бразилия) и Тиаго (Испания) пък не получиха повиквателни. Микел Артета може да е доволен, че от Арсенал много играчи бяха пренебрегнати.

Най-интересен е случаят на тримата бразилци – Габриел Жезуш, Габриел Магаляеш и Габриел Мартинели, които не получиха повиквателна за Бразилия от Тите. Бен Уайт и Алберт Самби Локонга явно не са заслужили мястото си в Англия и Белгия съответно. Футболисти като Александър Зинченко (Украйна), Емил Смит Роу (Англия) и Мохамед Елнени (Египет) са контузени и си останаха в Лондон.

Любопитна е ситуацията в Байерн. Четирима от играчите получиха повиквателни, но по една или друга причина не успяха да играят и се върнаха в Мюнхен преждевременно. Мануел Нойер и Леон Горецка дадоха положителни проби за COVID-19 и не участваха за Германия, докато Люка Ернандес и Кингсли Коман се контузиха в лагера на Франция.

В Пари Сен Жермен ситуацията също е интересна. Ренато Санчес (Португалия), Марко Верати (Италия) и Преснел Кимпембе (Франция) са в лазарета, но испанците Хуан Бернат, Фабиан Руис и Серхио Рамос не бяха извикани. Последният се старае много да заслужи мястото си на световното, но Луис Енрике засега не му дава шанс. Бившият треньор на Барселона не извика и някои играчи на каталунците – Ектор Белерин, Маркос Алонсо, Сержи Роберто Ансу Фати. Той пренебрегна и футболисти от Реал – Начо и Дани Себайос, както и някои от Атлетико – Саул и Марио Ермосо. 

В Италия лошата форма на Ювентус принуди Роберто Манчини да остави извън състава на „адзурите“ Матия Перин, Матия Де Шильо, Даниеле Ругани и Мойс Кийн. Лошите резултати в Интер означава и загуба на местата за Матео Дармиан и Роберто Галярдини.