0

М онополист ли е УЕФА или не, от решаването на този въпрос в една или друга посока в Европейското правосъдие зависи бъдещето на футболната игра на континента, съобщава „Марка“.

Ръкавицата, хвърлена на най-богатата спортна централа на планетата от най-мощните европейски клубове с проекта им за Суперлига, не е погребана под натиска на УЕФА.

Повечето клубове се отдръпнаха през заплахите на евроцентралата, но три от тях – Реал Мадрид, Ювентус и Барселона, продължават борбата.

Суперлигата продължава своя ход в очакване на Европейското правосъдие да се произнесе още през 2023 г., според последните информации по казуса дали има или не монопол на УЕФА. 

Испанският в. „Марка“ съобщи, че готвената Суперлига вече има главен изпълнителен директор на компанията A22 Sports Management, която отговаря за развитието на турнира – германецът Бернд Райхарт ще отговаря за популяризирането, спонсорирането и подпомагането на проекта.

В качеството си на съветник, който встъпва в длъжност от утре, той се фокусира върху общата структура и финансовите аспекти на евентуалния нов турнир. 

48-годишният Бернд Райхарт е медиен и спортен изпълнителен директор, който доскоро заемаше поста генерален директор на RTL Deutschland Group, според „Марка“.

„Първоначалната цел ще бъде да се започне активен и разширен диалог с широка група от заинтересовани страни, като клубове, играчи, треньори, фенове, медии и политици. 

Целта е да се улесни развитието на устойчив спортен модел за Европейски клубни състезания, които отразяват дългосрочните и взаимни интереси на феновете и по-широката футболна общност“, се казва в изявлението на организацията.

Инициативата за диалог със заинтересованите страни се провежда в контекста на текущия съдебен процес в Съда на Европейския съюз относно законността, съгласно правото на конкуренцията, на настоящия монопол на УЕФА в европейските клубни турнири. Решението на СЕС се очаква през 2023 г. A22 е съищец в процедурата.