0

З аради увеличаването на заразата с новия южноафрикански коронавирусен щам Омикрон клубовете от английската Висша лига се опасяват от въвеждане на блокиране около Коледа, когато е най-наситената футболна програма на Острова, съобщава „Сън“.

Ако те бъдат задължени да играят без публика, това ще причини нови огромни финансови загуби до милиард паунда

Шефовете на Висшата лига оцениха, че клубовете са загубили общо 2 милиарда британски лири през първоначалните вълни на пандемията, при които сезон 2019-20 беше спрян за три месеца и по-голямата част от мачовете миналия сезон се играха без фенове на трибуните.



Тотнъм и Манчестър Юнайтед пострадаха най-много финансово, като всеки загуби около £6 милиона за всяки свой мач тогава, изигран пред празни трибуни.

Заплахата става все по-реална заради новините за епидемия от Covid в Тотнъм, където седем души от основния състав и двама от треньорския щаб на Антонио Конте дадоха положителна проба.

Правилата на Висшата лига гласят, че мачът трябва да се играе, ако даден клуб има 14 или повече футболисти в състава, но бордът на Висшата лига е обжалвал всеки отделен случай за Covid.

Хърватската звезда на Челси Матео Ковачич и нападателят на Брентфорд Иван Тони бяха отстранени от игра поради положителни тестове за Covid.

Но най-големите усложнения може да бъдат причинени от проблемите извън терена. Според „Сън“ клубовете на Премиершип са били информирани за влошаващата се ситуация на събранието на акционерите миналия петък.

На клубовете е казано да се подготвят за евентуалното въвеждане на план Б от правителството на Борис Джонсън, според който се изискват Covid паспорти за публични събития.

Дори този факт вещае хаос, когато фенове, заплатили за билетите си, не бъдат допуснати до местата им заради новите изисквания. Те може да включват и задължително носене на маски в закрити зони или дори на трибуните.

В Германия Байерн Мюнхен и РБ Лайпциг получиха нареждане да играят мачовете си от Шампионската лига тази седмица при закрити врати. Капацитетът на стадионите за срещи от Бундеслигата е ограничен до 15 000 в провинциите, където все още няма пълна забрана за присъствие на фенове.

Холандските терени са затворени от три седмици и Белгия е готова да последва примера, подобни опасения има и във Франция.