0

Р еал Мадрид се класира за четвъртфиналната фаза на Шампионска лига, след като завърши при равенство 1:1 срещу РБ Лайпциг на „Сантиаго Бернабеу“ в осминафинален мач-реванш и с общ резултат 2:1 продължава напред. Двубоят съвпадна със 122-рия рожден ден на „кралския клуб“.

Гостите от Германия опитаха да наваксат пасива си и създадоха множество положения, но и направиха куп пропуски. В 65-ата минута Винисиус наказа многото пропуски на "биковете" и даде аванс на домакините. Три минути след това Вили Орбан изравни с глава, но това бе недостатъчно.

Освен Реал Мадрид, за четвъртфиналите се класираха още Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен и Манчестър Сити. Жребият за следващата фаза е на 15 март, като остава да се решат мачовете Барселона - Наполи, Арсенал - Порто, Атлетико Мадрид - Интер и Борусия Дортмунд - ПСВ.

В десетата минута РБ Лайпциг пропусна златна възможност да поведе и да изравни общия резултат. Дани Олмо разсече защитата на Реал Мадрид и изведе Бенямин Шешко очи в очи с Андрий Лунин, той имаше опции да подава на двама свои съотборници, но реши да стреля към близкия ляв ъгъл, но право в тялото на украинеца. При паса на Олмо останаха съмнения за засада, но такава не бе вдигната и ако бе паднал гол, щеше да бъде преразгледан от ВАР.

С 12-ата минута Реал Мадрид отговори с голово положение на свой ред. Орелиен Чуамени центрира към Винисиус Жуниор, който нанесе удар гърди, а топката премина покрай вратата на Петер Гулаши.

В 16-ата минута Дани Олмо отново даде великолепно извеждащо подаване, този път на лявото крило за Люис Опенда, белгиецът не се забави и нанесе диагонален шут, който обаче премина покрай вратата на Реал Мадрид.

В следващия четвърт час Реал Мадрид взе инициативата, но така и не успя да създаде чисто голово положение, макар да организира няколко добри нападения.

В 39-ата минута Шави Симонс пробра късмета си от далечна дистанция, но Орелиен Чуамени застана добре и блокира топката, като от тялото на френския полузащитник излезе в ъглов удар, с който отбраната на Реал Мадрид успя да се справи.

Две минути след това се стигна до нова много добра ситуация на сметката на гостите. Давид Раум стреля технично към далечния горен ляв ъгъл, но Андрий Лунин с една ръка успя да избие от корнер. При последвалото центриране топката се оказа в краката на Люис Опенда, който нанесе бомбен шут към близкия ляв ъгъл, но топката срещна мрежата от външната ѝ страна.

Това бе и всичко по-интересно през първото полувреме.

В 48-ата минута се стигна до сериозно неразбирателство в отбраната на Реал Мадрид и Люис Опенда бе изпуснат, той премина покрай Андрий Лунин, но си затвори ъгъла и нямаше опции за подаване, като украинският страж възстанови позицията си и улови топката.

Час игра след началото на мача домакините най-сетне създадоха първото си добро голово положение. Винисиус проби по лявото крило и пусна елегантен пас към Джуд Белингам, който стреля в тялото на Родриго, топката обаче се върна в Тони Кроос, германецът стреля технично към горния ляв ъгъл, но Гулаши изби.

В 63-ата минута Дани Карвахал пусна хубаво извеждащо подаване за Родриго в наказателното поле, бразилецът си откри пролука за изстрел към близкия ляв ъгъл, но бе блокиран от бранител на Лайпциг и топката излезе в ъглов удар, от който не последва нищо интересно.

Противно на случващото се на терена, Реал Мадрид излезе напред в резултата в 65-ата минута. Тони Кроос отне топката в центъра на терена и намери Белингам, който напредна през цялата противникова половина, изведе Винисиус, който стреля от точката на дузпата и с удар в горния ляв ъгъл разпечата мрежата на Гулаши за 1:0.

Само две минути след това Люис Опенда се оказа на много добра позиция и нанесе мощен удар, който обаче бе избит от Антонио Рюдигер от голлинията.

В 68-ата минута РБ Лайпциг стигна до заслужено попадение. Дани Карвахал изчисти лошо топката и я подари на Давид Раум, който предостави великолепно центриране към Вили Орбан, който се извиси над защитата на Реал Мадрид и с глава заби топката в мрежата на Лунин за 1:1.

В 74-ата минута Бенямин Шешко проби добре през центъра и нанесе хубав удар към долния десен ъгъл, но Андрий Лунин предогади намеренията му и успя да спаси. Пет минути след това Бенджамин Хенрикс пробва късмета си от далечна дистанция, но право в ръцете на Лунин. Минути след това Орбан стреля с глава в аут след центриране от корнер.

Във втората минута от четириминутното продължение топката бе отклонена от Дани Олмо, който отправи изключително техничен удар, с който прехвърли Андрий Лунин, но бе спрян от напречната греда.

Това бе последното интересно положение в мача и така Реал Мадрид се класира за четвъртфиналите!