0

Н евероятна история, развила се в България, удиви Израел. Става дума за живота на 11-годишния украинец Платон Снитко. Преди два месеца той и семейството му бягат от дома си в Одеса, тъй като ги е страх от руските бомбардировки.

Майката на Снитко работи в корабна компания на израелския бизнесмен Идан Офер, който спаси Снитко, заедно с още 400 украинци - и ги прехвърли в България. Във Варна Офер им наема апартаменти, създава там училище за децата на работниците, купува им храна, лекарства и дрехи и се грижи за всичките им нужди.

Преди няколко седмици Идан и съпругата му Батя посетиха украинските бежанци във Варна. Те се запознават с Платон и разбират, че той е играл футбол в юношеския тим на Черноморец Одеса и че е бил един от най-големите таланти в Украйна. Офер и хората му се обърнали към футболен отбор от Варна, който веднага е взел детето в в школата си и той започна да тренира ежедневно. Интегрирането на Платон в отбора е било толкова бързо, че той играе всяка седмица в първенството в своята възраст.

Но Идан Офер не беше доволен от това. Той каза на Платон, че е част от собствениците на испанския гранд Атлетико Мадрид. Момченцето поиска фланелка с автограф от някой от играчите на отбора, „без значение кой“. Тази седмица Идан подари на Платон фланелка на Атлетико Мадрид с неговото име на гърба - подписана от всички играчи на отбора.
„Не повярвах, когато получих екипа с моето име и автографи. Това е най-големият подарък, който някога съм имал в живота си“, каза Платон.