0

И мунизация срещу COVID-19 за всички неваксинирани футболисти във Висшата ига готвят шефовете на клубовете пред заплахата от спиране на сезона с новите мерки на правителството, съобщи „Сън“. 

Босовете се страхуват, че може да им бъде забранено да пускат неваксинирани играчи, тъй като правителството стартира нови мерки срещу Covid, които влизат в сила от идната седмица. Опасенията им се засилват и от случая с Тотнъм с 8 заразени футболисти, което наложи отлагането и на мача в Лигата на конференциите с Рен.

По-рано управляващите потвърдиха, че се въвежда План Б в отговор на заплахата, породена от варианта Омикрон.



На първо време феновете ще трябва да покажат имунизационни сертификати, за да бъдат допуснати на трибуните от следващата сряда.

Но в цялата страна нарастват опасенията, че играчите, които нямат пълен ваксинационен курс, може да се окажат в нарушение на новите мерки.

Босовете на Премиершип обявиха през октомври, че 81% от звездите им са получили поне една ваксинация, като 68% имат две дози ваксина.

Предполага се, че процентите са се увеличили значително през последните шест седмици, като някои клубове убеждават играчите си да си сложат и бустерна доза.

Но въпреки уверенията на правителството, че от неваксинираните футболисти ще се изисква само отрицателен тест, за да играят, клубните шефове са загрижени, че ще се затегнат мерките.

В НБА на баскетболна звезда като Кайри Ървинг от Бруклин Нетс все още е забранено дори да тренира заради изискванията за ваксинация срещу Covid в щата Ню Йорк.

А в германската Бундеслига на неваксинираните играчи, които имат положителна проба или са принудени да се изолират - включително звездата на Байерн Мюнхен Йозуа Кимих – се удържа от заплатите за периода на отсъствието им заради COVID.

За феновете План Б предвижда за събития с над 10 000 души посещение да се влиза с отрицателни тестове - поне засега.