0

А мериканец от кубински произход, който никога не е бил в Куба, заклет фен на Реал Мадрид – това е Хорхе Мас, новият бос на Лионел Меси в Интер Маями.

Кубинско-американският бизнесмен е син на Хорхе Мас Каноса, известен като един от първите изгнаници в САЩ, който почина през 1997 г. Хорхе споделя собствеността на отбора с брат си Хосе и с Дейвид Бекъм. 

В интервю за Икер Сейсдедос за в. „Ел Паис“ 60-годишният бизнесмен хвърля светлина върху ухажването на Меси, възнаграждението му в Маями и убедеността, че той ще превърне Мейджър Лигата в една от трите най-силни в света.

От Корал Гейбълс, Южна Флорида, той ръководи инженерната компания MasTec (9,280 милиона долара пазарна капитализация) и Интер Маями, футболен отбор, основан през 2018 г., който той притежава и управлява от 2021 г. 

Хорхе Мас го изстреля в световните новини с привличането на Лионел Меси, който предпочете неговата оферта пред сирените на Барселона и милионите на Саудитска Арабия.

През последните седмици Мас постигна напредък в плана си да революционизира франчайза, град Маями, MLS (Мейджър сокър лига) и бъдещето на спорта в Съединените щати с две други попълнения: полузащитника Серхио Бускетс, стар познат на Меси, и аржентинския треньор Тата Мартино, който тренира звездата в Барса и в националния на Аржентина. 

Огромни са очакванията за дебюта на Меси – на 21 юли срещу мексиканския Крус Асул, за който вече върви главоломна препродажба на билети. На масата му е новата фланелка на Меси, сред мотивационни фрази и книги на Хенри Кисинджър и треньора на НБА Фил Джаксън.

Роден в Маями преди 60 години, Мас, който също е председател на испанската Сарагоса, добавя, че изненадите не са свършили и потвърждава, че договорът на аржентинеца възлиза на "между 50 и 60 милиона на година". Оферта, закръглена с обещание за дял в клуба, когато се пенсионира, както и с част от печалбата от глобалното излъчване на мачовете, чиито права принадлежат на Apple TV, плюс също и от продажбите на клубните фланелки на колоса Adidas, чието лице е Меси.

-Най-скъпата сделка в историята на MLS. По-малка от това, което предложи Саудитска Арабия?

МАС: Така говорят (усмихва се).

-От самото начало ли беше в главата ви да доведете Меси? 

МАС: През 2019 г. започнахме да мислим как можем да го доведем в Маями, един световен град във възход. Искаме хората да мислят за Маями, когато мислят за футбол в Съединените щати. Тук се живее добре, чисто е, всеки иска да се премести тук.

- Данъчното облагане е благоприятно...

МАС. Ние не плащаме местни или щатски  данъци... Има много важен семеен елемент. Меси ще бъде в своето полукълбо (Западното), почти в същото часово време като в Росарио (родния му град).

Беше по-важно да го запалим с идеята за футбол в Съединените щати. Това е най-големият търговски пазар на планетата. Меси може да превърне MLS в една от двете или трите най-големи лиги в света.

-Защо този път ще бъде различен от предишните опити в САЩ, както след Световното през 1994 г., когато футболът изглеждаше готов да победи?

МАС: Инвестирано е много. В историята на спорта тук има две събития: пристигането на Пеле в Ню Йорк Космос [през 1975 г.] и това на Дейвид Бекъм през 2007 г. в Лос Анджелис. 

Меси ще издигне лигата на друго ниво. Мисля, че идва с желанието да остави своя отпечатък и ще може да го направи извън футбола. Когато се пенсионира, той ще има дял в клуба.

-Това е моделът, който Бекъм въведе... и в крайна сметка основа Интер.

МАС: Представям си живот след футбола за Меси, много подобен на този на Дейвид или Майкъл Джордан. Да може да продължи  работата си на пазар, който няма да спре да расте. С възможности, които не се предлагат на други места.

-Как беше ухажването му?

МАС: Дълго. Продължи 3 години, от тях година и половина много напрегнато и интензивно.

Много разговори с Хорхе (баща и представител на Меси). Беше готово в края на май. 

Дейвид (Бекъм) говореше с Лео само за футбол, защото той играеше (в Пари Сен Жермен). Не исках да се чувства притиснат. Говорили сме в Барселона, Маями, Росарио, Доха… 

Прекарах цялото Световно първенство в Катар, гледайки Аржентина. Договорът с Apple беше много важен за привличането му.

-Какъв процент запазва договорът за вас?

МАС: Не знам. От наша страна е комплектът от заплатата и участието в клуба, когато се пенсионира. 

Това, което знам е, че разговорите с Apple вървят много добре и че интересите им  съвпадат. Ако футболът се развива в Съединените щати, той ще спечели. Справедливо и честно е.

-А споразумението с Adidas?

МАС: Той вече си е играч на Adidas. Ще получи част от продажбата на фланелки, но това вече работи по този начин с други големи спортисти.

-Каква роля имаха MLS и останалите отбори в подписването? Говореше се, че са се намесили финансово...

МАС: Не са вложили пари. Но MLS беше ключова в подпомагането със спонсорството.

- Добре ли е за всички?

МАС: Разбира се! Прогнозирам, че членовете на клубовете от лигата ще се умножат по пет или по 10 след три години.

- С латиноамериканците ще бъде лесно, но какво да кажем за средния американец, за чието внимание се конкурират бейзболът, американският футбол, НБА?

МАС: Средният американец се интересува от най-добрия играч в света. Тук се гледа много футбол от Висшата лига, Ла Лига, MX на Мексико. Повече от MLS.
Има фенове на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Барса... Това ще се промени.

-А вие... от кой отбор сте?

МАС: От Реал Мадрид. Любовта към футбола влезе в мен на „Сантяго Бернабеу“ през 1973 г. Бял съм от много години и го нося в сърцето си, Флорентино Перес го знае. Сега съм розово и черно (цветовете на Интер Маями). И това, че станах президент на Сарагоса, също промени моята лоялност. Обикнах и Сарагоса.

- Какво ще допринесе Бускетс в Маями?

МАС: За нас беше важно да обградим Меси с играчи от неговото ниво. С Буси разговаряме от около година. В съблекалнята това ще бъде много важно. Още повече за момчетата от академията.

- Кой друг идва?

МАС: Още двама или трима.

- Жорди Алба?

МАС: Говорено е с Жорди Алба.

- С Луис Суарес?

МАС: Той си има договор, има клауза и не знам дали ще стане. Говорихме и с Ди Мария, но изглежда, че той е пред подпис с друг отбор (Ди Мария подписа с Бенфика). Всичко ще бъде решено до 15 юли.

-Не се ли страхувате да създадете дисбаланс между останалите отбори и Интер?

МАС: Пристигането на Лео е добро за всички. Ще предизвика интерес сред млади и не толкова млади футболисти, които ще искат да дойдат.

-Отчитате ли тук съчетаването на празнуването в Съединените щати на Копа Америка на националните отбори през следващата година, на Световното клубно първенство през следващата година и кулминацията - Световното първенство на националните отбори, през 2026 г., заедно с Мексико и Канада?

МАС: Да… Правим нов стадион, който ще струва 400 милиона. Ще бъде много по-удобен, до летището. Идеята е той да бъде открит през есента на 2025 г.

-Ще има ли обиколки на отбора в Европа или Азия?

МАС: Да, в предсезона, който за нас е януари или февруари.

- Сега играете на стадион на 40 километра от Маями, с 18 000 места. Новият ще задоволи ли увеличаващото се търсене?

МАС: Увеличихме капацитета му от 23 000 на 30 000. Специално подсилихме ВИП трибуните.

- С рязкото покачване на цените на билетите... може ли това да попречи на идентифицирането на феновете с отбора?

МАС: Ще се опитаме да ги задържим. Това е град на работещи мъже и жени. Не просто богат. Искам феновете, които са с нас от самото начало, да могат да се забавляват. Билетите ще поскъпнат, но ще има и нещо повече. Това, което се случи с тези за първия мач, е, че бяха пуснати само първите хиляда и те веднага отидоха в препродажбата на черно. Не съм фен на вторичния пазар, но това е положението.

-Ще дойде ли време, когато MLS ще привлича и имена, които не са в края на кариерата си?

МАС: Има латиноамерикански играчи, които са използвали португалската лига като трамплин към Европа. Вярвам, че сега ще дойдат тук. Те ще искат да продължат да ходят в големите клубове след това. Надявам се, че след три години ние ще бъдем новата платформа за млади играчи, по-специално за южноамериканците.

-Колко вдигате летвата на Меси в спортен план? Отборът от дъното на Източната конференция прави слаб сезон...

МАС: Все още имаме възможност да спечелим две купи. Ние сме на полуфинал, който ни класира за КОНКАКАФ. В лигата ще стигнем до плейофите, дори и да е сложно.

-В Париж бяха разочаровани от представянето на Меси. А ако и тук не е на висота?

МАС: Той е състезателен звяр... В Париж той спечели - не Шампионската лига, но спечели. Един човек не може сам да спечели Шампионска лига. Мога да говоря само за Маями, но мисля, че това, което му се случи там, е много тъжно. Той не заслужава да бъде освиркван в края на игрите.

-Като президент на Кубиноамериканската национална фондация, сърцето на антикастроизма в Маями, как виждате ситуацията на Острова?

МАС: Много сложна. Борбата на покойния ми баща за постигане на свободата на кубинците беше трудна битка от шест десетилетия.

Най-голямото престъпление на режима на Кастро е раздялата на семействата. Погребваме поколение кубинци, които са живели далеч от семействата си. Повече не можеха да ги видят. Винаги давам за пример майка си. Тя напусна Куба много млада, за да дойде и да се омъжи за баща ми. Тя никога повече не видя баща си. Тези неща не се осъзнават и разбират. Куба може да бъде изключително напреднала страна. Много е тъжно, а там се живее за оцеляване, ден за ден. Маями е плод на това изгнание.

-Били ли сте някога в Куба?

МАС: Не.

- И планирате ли да отидете преди политическа промяна?

МАС: Не, не.