0

Ф еновете на Нидерландия останаха съкрушени от новината, че Френки де Йонг отпада от състава за европейското.

Проблеми с глезена извадиха халфа на Барселона от състава буквално в навечерието на турнира. За да стане загубата още по-голяма, контузия получи и Теун Куупмейнерс. Както и Де Йонг, играчът на Аталанта, сподели, че разочарованието му е голямо. Но нещастието на едни е възможност за други. За да запълни отворилите се пробойни, селекционерът на „лалетата“ Роналд Куман свика спешно под знамената бойци от резерва.

За това, че е призован да брани футболната чест на родината, Ян Маатсен научил ,докато събирал тен на яхта край брега на Миконос. Халфът, който игра финал с Борусия (Д) в Шампионската лига, отпадна изненадващо преди дни от разширения състав на Куман. И реши да се отдаде на приятна ваканция на Цикладите в компанията на приятелката си Емели Тундер. Почивката обаче се оказа кратка и Маатсен на пожар потегли към Волфсбург, за да се присъедини към останалите национали. Историята обаче не свършва дотук. На сцената излиза и бащата на Едуард.

„Ян искаше първо да дойде в Нидерландия, но това не ни се стори добра идея“, разказва таткото пред ESPN.

Щастливият родител взема нещата в свои ръце. Пали колата и пътува три часа от дома си във Флаардинген до жилището на Ян в Дортмунд. Там взима бутонките и други вещи на играчи и потегля да му ги занесе във Волфсбург.

„Това европейско първенство е черешката на тортата. Като родител съм много горд и правя всичко възможно да подкрепя детето си по правилния път“, казва Едуард.

Чудна е и историята на другия, привикан от Куман в последния момент - Джошуа Зиркзее. Младият нападател на Болоня получил изненадващо обаждане, че трябва да пътува до Германия, докато бил в Дисниленд. Зашеметен от радост, голаджията хукнал да си стяга багажа и после отпрашил към лагера на „лалетата“. Зиркзее има участия в юношеските и младежките гарнитури на Нидерландия, но не и при мъжете. За него ще бъде наистина приказка да направи своя дебют точно на европейски финали.