0

К уинси Промес, бивш национал на Нидерландия и към момента футболист на московския Спартак, бе арестуван от властите на Обединените арабски емирства по искане на Нидерландия.

Бившият нападател на Севиля е осъден на затвор по 2 наказателни дела. Едната присъда е за  г. за трафик на повече от 1350 килограма кокаин в две пратки от Бразилия до белгийското пристанище Антверпен през 2020 г. 

Според нидерландската прокуратура футболистът е бил задържан в Дубай "след конструктивно сътрудничество между властите на Емирствата и Нидерландия“. 

Арестът е извършен на 29 февруари на граничния контрол на летището. Емирствата и Нидерландия имат споразумение за екстрадиция, но процедурите около Промес може да се проточат във времето, според медиите.

Бившият играч на Аякс, който е на 32 години, беше осъден миналия февруари за трафик на наркотици, но процесът се проведе задочно, тъй като обвиняемият живее в Русия, където играе за Спартак Москва от 2021 г. 

Промес е обвинен във „внос, износ, транспортиране и притежаване на 1362,9 килограма кокаин, скрит в пратка с морска сол от Бразилия“, както и че е разпределил дрогата  в 2 контейнера, за да го пренесе по море през Западен Шелд (нидерландската провинция Зеландия) до пристанището на Антверпен. 

Бившият нападател на Севиля, който сега играе за Спартак Москва, беше арестуван за пръв път през декември 2020 г. за трафика от юли същата година. 

Екипът за криминално разузнаване (TCI) на холандската полиция получи информация, сочеща, че Промес е замесен в трафик на кокаин, притежава кодирани телефони и е инвестирал 200 000 евро в незаконния бизнес, така че реши да започне наказателно разследване срещу футболиста, роден в Амстердам. 

Миналата година той беше осъден и на 18 месеца затвор за атака с нож срещу братовчед му, също престъпник.

Съдът тогава счете, че не става дума за опит за убийство или непредумишлено убийство. 

Промес, който беше осъден да плати 7000 евро за обезщетение на жертвата, не присъства на процеса, за да даде своята версия за събитията, нито изрази някакво разкаяние, което щеше да намали с 6 месеца присъдата му.

Намушкването на братовчед му в крака стана по време на семейно парти след спор за открадната огърлица. 

И в Русия Куинси Промес демонстрира незачитане на закона. Наскоро той бе заснет да заплашва и да опитва да подкупи руски полицаи. Видео показва как футболистът се пазари с някакви агенти, така че приятелите му да не бъдат арестувани след шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. 

Файлът, който се разпространи мълниеносно в социалните мрежи и чатовете на Telegram, демонстрира заплашителното отношение на холандеца към полицаите. В крайна сметка не успя да спаси кожите на приятелите си, които нощуваха в килията.

Според „Советский спорт“ след поредния арест на Промес в Дубай вече няма кой да го отърве от дългата ръка на правосъдието, което "забавя, но не забравя".

В Нидерландия вече подготвят килията, за да излежи 7 години и половина затвор за наркотрафик и нападение с нож футболист, който води живот на заклет престъпник. 

Друг с неговите провинения отдавна щеше да е зад решетките, но за Промес са натискали от най-високот ниво в руската дипломация, пише руското издание. В крайна сметка правосъдието застигна видния представител на т.нар. „Gangsta football”.

"Големите пари променят хората във футбола - една безспорна истина. Заради богатството си Куинси Промес изгуби връзка със Земята. Мисля, че е много висок рискът кариерата му на футболист да е приключила заради собствените му постъпки", коментира за "Спорт-експрес" журналистът от нидерландския вестник De Telegraaf Ерун Каптейнс.