0

З релищно каталунско дерби изиграха Еспаньол и Барселона, в което Барса поведе в първата минута и се спаси от загуба със страхотен гол за 2:2 на резервата Луук де Йонг в 6-ата минута на добавеното време.

Между първия и втория гол на гостите имаше обрати в резултата и 3 червени картона, един от които за Пике.

Първото каталунско дерби на Шави като треньор ще бъде запомнено по много причини. Отборът му отбеляза гол в първата и последната минута на мача, но трябваше да се задоволи с равенство.

Барса запазва четвъртото място с Атлетико, но губи възможността да погледне към тези по-нагоре.

Шави пусна състава, който му донесе обещаващата победа с 4:2 над „дюшекчиите“, с изключение на принудителната смяна на наказания Дани Алвес с Дест.

Дербито на стадиона на Еспаньол едва започна, когато гостите вече водеха. Щом започна дербито, той вече изоставаше след комбинация и гол на Педри, оставен сам при далечната греда.

Добрата игра на гостите им предостави и възможност за 0:2, но мощният удар на отличния Адама Траоре нацели вратаря Диего Лопес в дясното рамо.

Тогава удариха „папагалите“: Дардер бе оставен да обработи спокойто топката пред наказателното поле, за да я прати неспасяемо в левия ъгъл на вратаря Тер Щеген.

На полувремето централният защитник на Барса Араухо бе сменен принудително с Ерик Гарсия, като уругваецът изгледа мача с лед на контузения му десен крак. Втората част започна с попадение на Гави, анулирано от VAR за засада на Френки де Йонг, сменен по-късно от Обамеянг.

В 63-ата мин. се издъни Ерик Гарсия, увиснал при пас на Дардер към Раул де Томас, който закова топката в мрежата – 2:1 за Еспаньол и екстаз по трибуните.

Шави се принуди да пусне в игра дори отречения от него Усман Дембеле в опит да се спаси от унизително поражение.

Огромното напрежение накрая доведе до спречкване между Пике и Меламед, решено от рефера с червени картони за двамата. Печелившият ход на Шави Ернандес се оказа нидерландският дългуч Луук де Йонг, който първо би с глава високо, но в 6-ата минута на добавеното време беше безпогрешен и прати топката в мрежата след центриране на Траоре за крайното 2:2.

Беше 96-та минута и нямаше време за повече, освен за още един червен картон - за Ману Морланес от "папагалите".