0

П резидентът на Барселона Жоан Лапорта с половин уста призна, че каталунците нямат пари за зимни трансфери, но побърза да успокои феновете, уточнявайки, че клубът се нуждае само от от 26 милиона евро, за да балансира финансите си. За клуб, чийто дългове надхвърлят 1,3 милиарда евро, това наистина изглежда капка в морето.

Както е известно, Испания е единственият случай сред Топ 5 на големите първенства, където клубовете са лимитирани в разходите си от така наречения таван на заплатите. Той се изчислява от Ла Лига за всеки клуб по отделно според специална формула, която най-общо казано представлява баланс между текущите приходите и разходите. Именно проблемът с тавана на разходите, в крайна сметка доведе до раздялата с Лео Меси през 2021 г., когато каталунците просто не успяха да наместят новия му договор в счетоводните параметрите, спуснати от Ла Лига.

Миналото лято обаче на „Камп Ноу“ успяха да заобиколят тавана, изхарчвайки 153 милиона евро за селекция (основно за трансферите на Роберт Левандовски, Рафиня и Жюл Кунде). За целта Лапорта разпродаде част от имуществото на клуба (25 % приходите от ТВ права за следващите 25 години и 49,9% от акциите на Barca Studios), но за да придаде по-благовиден вид на цялата операция, обяви, че е задействал финансови лостове. Този евфемизъм в крайна сметка се превърна в нарицателно за целия испански футбол.

Сега обаче на подобни маневри е сложен край веднъж завинаги. Ла Лига въвежда нови правила, които не позволяват на клубовете да продават имущество и дълготрайни активи, за да покриват краткосрочните си разходи. От тук нататък те ще могат да търгуват аудиовизуални и други права, само в случай, че постъпленията от тях не надхвърлят 5% от общите им приходи.

В противен случай те няма да бъдат вземат впредвид от Ла Лига при изчисляване на общия лимит на разходите. Също така, клубовете ще бъдат принудени да представят бизнес-план, гарантиращ изплащането на заплатите в следващите 2 сезона.

Още през октомври президентът на Ла Лига  Хавиер Тебас предупреди всички да забравят за финансовите лостове. Той бе сериозно притеснен, че примерът на Барса ще стане заразителен и да подрони цялостните устои на испанския клубен футбол. Опасенията на Тебас далеч не бяха безпочвени защото от Бетис вече се готвеха да повторят каталунската схема.

Лапорта вече даде да се разбере, че януарски попълнения няма да има. Но и плановете за следващият трансферен прозорец висят във въздуха заради проблемните финанси. Защитникът на Монако Беноа Бадиашил вече отряза Барса, когато му казаха, че трябва да чака до следващото лято Нещо подобно е напът да се случи и с Юсуф Мукоко. Каталунците искаха да вземат нападателя на Борусия Дортмунд през зимата, но Ла Лига ги спря. На теория Мукоко може да дойде без пари през лятото, когато договорът му с Борусия изтича. Засега той отказва да преподпише, но е малко вероятно, че след 6 месеца все още ще е свободен, при положение, че към него интерес има от страна на Челси, Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"