0

А ржентинецът Лионел Меси, французинът Килиан Мбапе и норвежецът Ерлинг Халанд са тримата претенденти за наградата най-добър играч на 2023 година на Международната футболна федерация (ФИФА).

ФИФА обяви финалистите днес, а тримата спориха и за "Златната топка", която Меси спечели през октомври.

За 2023 г., обаче, Бълхата едва ли ще хване ръка, тъй като голаджията на Ман Сити Ерлинг Халанд го надцаква по всички показатели. Норвежецът, след титлата на Висшата лига, Шампионската лига и Купата на Англия, плюс Суперкупата на УЕФА, може до края на декември да прибави и световната клубна титла.

Световните шампионки за жени - испанките Айтана Бонмати и Джени Ермосо, както и колумбийката Линда Кайседо, ще се борят за отличието най-добра състезателка в женския футбол.  

Наградата Най-добър играч на ФИФА се присъжда от 2017 година. 

Меси, Кристиано Роналдо и Роберт Левандовски са печелили приза по два пъти, а хърватинът Лука Модрич - един път. 

Старши треньорът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола и селекционерката на женския отбор на Англия Сарина Вигман са сред финалистите за най-добър треньор на ФИФА за 2023 година. 

Прави впечатление, че изгоненият покрай скандала с целувката на Джени Ермосо испански селекционер – Хорхе Вилда, е напълно заличен като номинация, въпреки че изведе Испания до световната титла при жените. Неговите възпитанички използваха възможността да постигнат и неговото изгонване от поста, след това на шефа на испанската федерация Рубиалес заради печално известната му целувка с Ермосо.

Източник: БТА