0

В чера легендарният вратар на Ливърпул и носител на Купата на Шампионската лига през 2005 г. Йежи Дудек (184 мача за мърсисайдци) беше в София по повод на рекламна кампания. На националния стадион "Васил Левски" той се срещна с бившия играч на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов. Полякът сподели специално за "Мач Телеграф" впечатленията си от престоя в столицата. 

- За какво си говорихте с Димитър Бербатов? Сигурно си спомнихте добрите стари времена, когато и двамата бяхте активни футболисти... 

- Да, говорихме главно за това. Помня Димитър от времето, когато играеше за Байер Леверкузен. Тогава Ливърпул се срещна с Байер на четвъртфинал от Шампионската лига. На реванша в Леверкузен загубихме, а Бербатов вкара гол. Байер продължи напред, но по-късно загуби от Реал Мадрид на финала в Глазгоу. Бербатов беше интересен нападател и никак не е случайно, че стана голмайстор на Висшата лига. Българинът беше с добри физически данни и играеше много интелигентно. Още го помня с едно негово постижение. Веднъж отбеляза хеттрик за Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул. Сега разбирам, че той се справя много добре и след края на футболната си кариера.

- Какви са впечатленията ти от България?

- Бил съм тук няколко пъти. Най-често в Балчик, а също и в районите на Варна и Бургас. Посещенията ми бяха свързани със страстта ми към голфа, защото там има страхотни игрища.

- Какво е мнението ти за българския футбол?

- През последните години България я свързвам преди всичко с Димитър Бербатов, но преди него основно с Христо Стоичков и отборът ви от САЩ'94. Тогава имахте много силен отбор, който завинаги ми остана в паметта. Разбира се, и сега имате отбор, но не такъв, както някога... Винаги с голяма симпатия си спомням за такива играчи като Стоичков и Бербатов, защото това са легенди на българския футбол. В момента във вашето първенство играе полузащитникът на полския национален отбор Якуб Пьотровски, който се справя страхотно в Лудогорец Разград.

- Какво трябва да направи България, за да се върне към славните си дни?

- България има голям проблем с инфраструктурата. В Полша също имахме подобни проблеми преди години...  Трябва да подобрите именно това и да инвестирате в обучението на млади кадри. Ясно е, че резултатите няма да дойдат веднага, но България винаги се е славила с това, че притежава технически добри футболисти, които играят твърдо и лесно не се предават на терена.

Йежи Дудек посети България вчера

 Йежи Дудек посети България вчера

- Ще излезе ли България от тази криза?

- За да си върнете старата слава смятам, че най-напред трябва да си поправите инфраструктурата. Когато няма подходящи условия, трудно е нещо да се сътвори. Затова България трябва да започне първо с разрешаването на този проблем, за да се върне там, където е мястото й в европейския футбол.

ТАНЯ ВАСИЛЕВА