0

Е дин от най-успешните украински футболисти в историята Андрей Шевченко е на път да стане президент на Футболната асоциация на страната (УАФ), тъй като се оказва единствен кандидат на предстоящия конгрес, съобщи агенция УНИАН, цитирайки пресслужбата.

Заседанието на Работната група по проверка на кандидатите за поста президент на УАФ се състоя тази сутрин. Всички членове на УАФ вече изразиха подкрепата си за Шевченко – някои писмено, някои в устни изявления. Въпросната проверяваща група излезе със становище, че кандидатурата на бившия нападател на Динамо (Киев), Милан (Италия) и английския Челси се отговаря на изискванията за пoста, установени в нормативните докyменти. Също така от самия кандидат е получено писмено съгласие да бъде предложен за гласуване.

Извънредният изборен конгрес на УАФ ще се състои на 25-и януари следващата година. Това се наложи след отстраняването на досегашния шеф Андрей Павелко, заподозрян в източване на средства на федерацията.

47-годишният Шевченко беше национален треньор на Украйна от 2016-а година до август 2021-ва. Под негово ръководство украинците не успяха да се преборят за място на Световното първенство през 2018-а година, но се класираха за Евро 2020, където достигнаха до четвъртфинал. През ноември 2021-а година носителят на Златната топка беше назначен начело на Дженоа в Серия А, но само след два месеца беше уволнен.

С най-високата индивидуална награда, която получи през 2004-а година, той е един от тримата носители на приза на списание Франс Футбол от тази страна. Другите двама са Олег Блохин и Игор Беланов. С отбора на Милан е победител в Шампионската лига през сезон 2002/03, а същата година вдига и Суперкупата на Европа. За националния отбор на Украйна има 111 мача и 48 гола.

Източник БТА