0

З ащитата на бившия президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Мишел Платини ще разгледа всички възможни искове, които може да внесе в съда и евентуално да спечели, срещу световната централа (ФИФА). Това съобщи адвокатът му Доминик Нелен и обясни, че стъпката е предприета, след като всички обвинения в корупция и мошеничество срещу Платини са паднали.

Платини и бившият шеф на ФИФА Сеп Блатер бяха оправдани в петък от Наказателния съд на Швейцария.

"Дойде моментът за празнуване! Най-накрая Федералният наказателен съд прекрати преследването на Мишел Платини. За моя клиент този изтощителен етап от живота е към края си! Господин Платини е реабилитиран. Но няма да спрем до тук. Защитата на Платини разглежда по-нататъшни юридически възможности към ФИФА с искове за компенсации и защита на честта и достойнството на нашия клиент.

Наясно съм, че резултатите от делата срещу други важни фигури на ФИФА ще имат важно значение за резултата и на процеса, който Платини ще повдигне“, завърши адвокатът.

В края на 2015 година Платини, който освен президент на УЕФА заемаше и длъжността вицепрезидент на ФИФА, беше отстранен от активна футболна дейност за осем години. След това последва жалба от негова страна и наказанието му беше съкратено на четири.

От 1998-а до 2002-а година Платини е бил в ролята на консултант на Сеп Блатер, по това време президент на ФИФА. Ежегодно той е получавал по 300 хиляди швейцарски франка, за да консултира Блатер. В документите на прокуратурата се казва, че той си е поискал 2 милиона от швейцарската валута осем години след изтичането на въпросния договор. Според федералната прокуратура на страната, тази заплата е била изплащана без необходимост за някаква сериозна дейност.