0

Л еверкузен изглежда неуязвим този сезон. Сред победата над Карабах в Лига Европа лидерът в Бундеслигата записа 37-ми пореден мач без загуба във всички първенства и турнири. Това е най-дългата серията в Германия. Байерн отдавна е в огледалото за обратно виждане с 32-те си срещи през 2019-20. До абсолютния рекорд по този показател за отбор в Топ 5 от първенствата на Европа, който в момента се държи от Ювентус, остават още 6 мача. Леверкузен обаче може да атакува едно още по-велико постижение, записвайки цял сезон без загуба.

На пръв поглед изглежда недостижимо, но се е случвало. Байерн почти го направи с Пеп Гуардиола преди десетина години. Тогава баварците се държаха в първите 28 кръга, преди да инкасират две поредни поражения от Аугсбург и Борусия Дортмунд. Това обаче не им попречи да спечелят най-бързата титла в историята на Бундеслигата, триумфирайки 7 кръга преди края.

Ранната история на немския футбол обаче познава отбори останали неуязвими цял сезон, макар и при доста по-малко мачове. Първият, който го прави е Дрездер един, от най-старите клубове в континентална Европа. Златният им период е през първата половина на 40-те години на ХХ век, когато печелят две титли и две купи. По онова време Германия няма общонационално първенство. Вместо това страната е разделена на регионални лиги, чийто първенци играят помежду си в турнир в елиминации за определяне на шампиона. През 1943 г. Дрездер печели всичките си 18 срещи в регионалната си лига, а след това е безпогрешен и в плейофите за титлата с 5 от 5. В периода на ГДР също има шампион без загуба. Това е Динамо Берлин с 20 победи и 6 равни през 1982-83.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX