0

Е вропейската футболна асоциация (УЕФА) изпрати 35-годишния словенец Давид Шмайц за главен съдия на мача България – Люксембург от група С3 на Лигата на нациите.

Срещата е в събота (12 октомври) от 19 часа на стадион „Христо Ботев” в Пловдив и е трети и за двата отбора в актуалното издание на турнира.

България има 4 точки и е на 2-ро място в групата, докато гостите от Люксембург всe още нямат актив след двете си поражения.

Помощници на Шмайц ще бъдат неговите сънародници Давид Габровец и Томаж Черне, а четвърти съдия е Михаел Антич – също от Словения. Испанската легенда в съдийството Мануел Диас Вега ще бъде наблюдател, а румънката Камелия Никулае е делегат на УЕФА.

Давид Шмайц е от град Кран, а мачове в елита на своята страна ръководи от 2018-а година. През 2021-а година за първи път получава най-голямото местно дерби между Марибор и кошмарния за Левски Олимпия Любляна, за чийто любимец минава заради положителния баланс на клуба в мачовете с него. Същата година взема и международната си значка от УЕФА. Дебютът му на ниво мъжки футбол в Европа е на контролата Босна и Херцеговина – Люксембург през март 2022-ра.

По-късно свири континенталната квалификация за юноши до 19 години Сан Марино – България (0:4), което е единственият му досег с българския футбол.

Реферът от Северна Ирландия Бен Макмастър пък ще свири мача на младежките национални отбори на Германия и България, който е предпоследен за "лъвчетата" от група D в квалификациите при 21-годишните. Двубоят е на 11-и (петък) от 19 часа в Регенсбург.

Нашите вече загубиха всички шансове за класиране след домакинското поражение с 1:3 от Полша.