0

Б разилският любимец на публиката на ЦСКА Жуниор Мораес, който е украински национал и играе в Шахтьор Донецк, публикува видеоклип с призив към правителството на Бразилия да евакуира футболисти и семействата им от Украйна.

На него се виждат играчи от Шахтьор Донецк и Динамо Киев, скупчени заедно със семействата си в хотелска стая.

Журналистът Артур Кезада сподели видеото в Туитър.

34-годишният нападател на Шахтьор Жуниор Мораес изпрати съобщение, в което се казва: „Ситуацията е отчаяна. Моля ви да разкриете това видео, така че да достигне до [бразилското] правителство. Границите са затворени, банките затворени, няма гориво, ще има недостиг на храна, няма пари. Събрали сме се в очакване на план за напускане на Украйна.“ В клипа се виждаха редица малки деца, които отчаяно се опитват да напуснат Украйна. Мораес публикува съобщение в Instagram, което гласи: „Всички приятели и семейство, ситуацията е сериозна и ние сме заседнали в Киев в очакване на решение, за да излезем. Намираме се в хотел. Молете се за нас. Молете се за Украйна".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Junior Moraes (@jrmoraes10)

Всички търговски полети в Украйна са спрени, което означава, че чужденци не могат да напускат страната. Мораес е роден в Бразилия, но е украински национал. В състава на Шахтьор има 12 бразилци, както и Витиньо от Динамо Киев.

Тези, които могат да бъдат идентифицирани от видеото, включват Додо, Витао, Марлон, Исмаили и Винисиус Тобиас, Майкон, Маркос Антонио, Тете, Алан Патрик, Педриньо и Фернандо.

В клипа е и Давид Нерес, който премина от Аякс в Шахтьор едва миналия месец.

Украинската Висша лига е спряна за 30 дни след руската инвазия.

34-годишният Жуниор Мораес дойде в ЦСКА през лятото на 2011 г. гратис от Металург Донецк, той бе продаден през юли 2012 г. на същия клуб за 2 милиона евро, според "Трансфермаркт". Той бързо се превърна в любимец на "червената" публика с умната си технична игра, като за 25 мача вкара 16 гола, към които прибави и 7 асистенции.