0

Л ивърпул спечели за девети път в историята си Купата на Лигата на Англия, след като победи Челси с 11:10 с 21 дузпи след 120 мин. Игра при 0:0, четири отменени гола и куп пропуски при 100-процентови положения.

Футболистите на Челси и Ливърпул направиха четири колосални пропуска в рамките на един час игра. Първото 100-процентово положение се откри за Садио Мане, който се възползва от рикошет и получи топката на волето си на около пет метра пред вратата на Челси, но Едуар Менди изби неговия удар.

Мейсън Маунт пък пропусна два пъти сам срещу вратаря в рамките на четири минути. В края на първото полувреме халфът стреля покрай вратата на Куйвин Келъхър, след което уцели страничната греда при подобно положение в началото на втората част. 

В 64-та минута дойде ред и на водещия реализатор на английското първенство Мохамед Салах. Египтянинът получи извеждащо подаване от Садио Мане и прехвърли излезлия да го посрещне Менди, но централният защитник Тиаго Силва стигна до топката на метър пред голлинията и спаси Челси от сигурно попадение.

Салах имаше ключова намеса още в следващата атака, когато Ливърпул вкара първия „гол“ в мача. Египтянинът бе съборен от Маркос Алонсо пред наказателното поле и Трент Александър-Арнолд прати топката на главата на Мане, който я свали за Жоел Матип и централният защитник на Ливърпул се разписа с глава. Съдията първоначално призна гола, но по-късно го отмени заради минимална засада на Върджил ван Дайк.

В 75-ата минута дойде момента и за Луис Диас да пропусне сам срещу вратаря, а секунди по-късно гол на Матео Ковачич за Челси бе отменен. 

До края на редовното време двата отбора намериха време за още два големи пропуска - един на Ван Дайк след корнер и един на Ромелу Лукаку.

Съдиите отмениха два гола на Челси заради засади в продълженията и в крайна сметка мачът бе решен с дузпи. 

Томас Тухел замени Едуар Менди с Кепа Арисабалага в последните секунди игрово време заради задаващите се дузпи, но това даде обратен от желания от мениджъра ефект. Освен, че не спаси нито един удар, след като всички 21 други футболисти вкараха дузпите си, включително Куйвин Келъхър, самият Кепа изпрати 22-та над гредата.

Така Ливърпул спечели с 11:10 и вдигна за рекордния девети път Купата на Лигата. За последно "червените" го направиха през 2012 срещу Кардиф Сити.

Това бе първият от общо 4 трофея, които момчетата на Юрген Клоп може да спечелят този сезон - Ливърпул е втори във Висшата лига, играе също за ФА Къп и е с единия крак на 1/4-финала в Шампионската лига с 2:0 аванс пред Интер след мача в Милано.