0

В исшата лига е най-богатото първенство, което привлича голяма фенска маса от всички краища на света.

Да се определи цената на един билет може да е трудна задача заради разнообразието от предложения и логистиката, свързана със самото му получаване. Някои клубове разполагат с ценова таблица на своите уебсайтове, но други е необходимо да попитате директно. Новакът Лутън все още не е определил цените си, въпреки че сезонът вече започна. „Кенилуърт Роуд“ претърпява реконструкция, за да отговаря на стандартите на Висшата лига.

Изненадващо или не, но най-евтините редовни билети във Висшата лига предлага Ливърпул. Срещу 9 паунда може да гледате мач на „Анфийлд“, но на място с изключително ограничена видимост. Като изключим ВИП ложите, най-скъпите билети се продават на „Стамфорд Бридж“. Челси таксува по 240 паунда. Тези два примера са по-скоро изключение. Повечето билети навсякъде струват между 40-55 паунда. В бизнеса търсенето определя цената, но не и когато става въпрос за английски футбол. На Острова темата за цените на билетите е много чувствителна. Повечето клубове имат дълбоки културни корени в районите, в които се намират и са с произход от работническата класа. Грандове като Манчестър Юнайтед и Ливърпул се въздържат от драстично повишаване на цените, защото това ще доведе до нежелани протести. Последствията от това са, че е много трудно да се сдобиеш с билет за „Олд Трафорд“ или „Анфийлд“, където търсенето значително превишава предлагането. Решението на това е закупуването на членска карта, което е задължително условия за някои клубове.

Сайтове за препродажба на трети страни предлагат ценните хартийки на завишени цени, но това крие рискове. Посещаемостта във Висшата лига се увеличава с всеки сезон и стадионите рядко са далеч от 100-процентовия си капацитет. За някои отбори получаването на билет с номинална стойност изисква добро време и много късмет, но за много други е достатъчно лесно. Много клубове имат различни категории мачове, като двубоите срещу големите момчета в лигата са значително по-скъпи от мачовете срещу по-малко интересните тимове.

Най-евтините билети

Както вече споменахме, най-евтините билети във Висшата лига предлага Ливърпул срещу 9 паунда. Видимостта от най-горните редове на „Мейн Стенд“ обаче е доста ограничена. Освен това билетите са само няколко стотици и свършват по-бързо от топъл хляб. За да закупите такъв, ще се нуждаете от членска карта, а освен това да сте сред малцината печеливши в разиграна от клуба томбола.

Арсенал е сред клубовете, които предлагат билети за по-малко от 30 паунда.

 Арсенал е сред клубовете, които предлагат билети за по-малко от 30 паунда.
ЕПА/БГНЕС

Само още няколко отбора във Висшата лига предлагат билет за по-малко от 30 паунда на мач, както показва таблицата – Челси, Бърнли, Борнемут и Арсенал. Интересът към тези места обаче е огромен и те светкавично се изчерпват. Интересното е, че най-скъпите билети от най-ниския клас се предлагат на „Гудисън Парк“ - 55 паунда. На пръв поглед това е странно, но си има своето логично обяснение. Билетите за мачове на Евертън са на една и съща цена, независимо от противника и мястото на трибуните.

Най-скъпите билети

Тук се предлагат седалки с подплата, достъп до барове и открита гледка към Лондон. Това се нещата, които ви очакват, ако платите 240 паунда за място на трибуна Westview на „Стамфорд Бридж“. Това не е ВИП ложата и не са включени храни и напитки със закупуването на билета. Любопитното е, че петте клуба, които предлагат най-скъпи редовни билети във Висшата лига се намират в Лондон – Челси, Фулъм, Арсенал, Тотнъм и Уест Хехм. Това е така заради по-високия ценз на жителите на английската столица и огромния брой туристи, готови да платят щедро, за да видят атмосферата във Висшата лига. Изключение прави лондонският Брентфорд, където най-скъпите билети струват достъпните 65 паунда. Извън столицата цените са много по-поносими и дори Манчестър Юнайед, Манчестър Сити и Ливърпул се съобразяват с това. Цените там са между 60 и 75 паунда.

Цени на членски карти

Борнемут се отличава като единственият клуб във Висшата лига, който не предлага стандартна схема с членски карти. Вместо това на „Виталити Стейдиъм“ залагат на система, чрез която феновете натрупват Черешови точки, които им позволяват да си купят билети за по-търсени мачове. В много случаи клубовете имат различни нива на членство, като тук включваме само най-евтиния вариант, който осигурява приоритетен достъп. При такъв сценарий цените варират между 35 и 40 паунда, като единствено в Арсенал таксуват по 34 паунда. На другия полюс е Кристъл Палас, където цената е 60 паунда. Един необичаен пример е Нотингам Форест, където членска карта струва 35 паунда, но специалната членска карта е цели 95. Тя обаче дава гаранция на феновете за достъп до билети за всеки домакински мач през сезона. Нещо като абонаментна карта.

The Athletic