0

О бявяването на последната група от петима номинирани за Златната топка 2022 го потвърди: Лео Меси за първи път от 2006 г. е извън битката за награда, която е печелил седем пъти – абсолютен рекорд в историята. 

За France Football той не е сред 30-те най-добри футболисти от миналия сезон и няма да се състезава за вдигането на осмия си трофей на галата, която ще се проведе на 17 октомври.

Това решение обаче повдигна много въпроси и породи спорове още сега, което „принуди“ френският спортен всекидневник L'Équipe да обясни защо аржентинецът е пропуснат в толкова дълъг списък. И в същото време неговият голям „враг“ от последното десетилетие и половина, Кристиано Роналдо, успя да впише името си в него.

„Светотатство? Събитие, във всеки случай“, казва L'Équipe за отсъствието на нападателя на ПСЖ в статия, озаглавена „Защо Меси отсъства, докато Роналдо присъства в списъка с номинираните за Златната топка за 2022 г.“.

Изданието, което е в медийната групировка, притежаваща и „Франс футбол“, изброява причините с цифри и статистика.

„Промяната на критериите за Златната топка“ е първата причина, изтъкната от „Екип“, който припомня, че в периода от време, за който е преценено, че ще влезе в списъка, представянето на Лео не е според очакванията.

Футболните експерти, изготвили листата, смятат, че първата му година в Париж не е била никак добра, обсъждайки напрежението с Почетино и лошата му форма, поради което квалифицират дебютния му сезон като "първа година в Париж, белязана от разочарование".
Шест гола в Лига 1, остра критика към представянето му и ключов момент: елиминацията в ШЛ срещу бъдещия победител Реал Мадрид.

Там приключиха много от надеждите на парижани, както и тези на Лео. 

Кристиано е в списъка, благодарение на своята статистика

В същата статия L'Équipe обяснява и защо Кристиано Роналдо, без нито една отборна титла за сезона (Меси стана шампион на Франция, а с Аржентина спечели и новоучредения трофей между европейския шампион и първенеца на Южна Америка),  е сред избраните?

За L'Équipe е достатъчно, че португалецът стана най-добрият голмайстор за всички времена на ниво национален отбор, вкара шест гола в груповата фаза на Шампионската лига, за да класира Манчестър Юнайтед за осминафиналите, и завърши сезона с 32 гола в 49 мача във всички турнири. Повече от достатъчно постижения, за да продължи във футболния елит.