0

Л ивърпул спечели "Къмюнити Шийлд" за първи път от 2006 г., след като победи Манчестър Сити с 3:1 на "Кинг Пауър Стейдиъм" в Лестър. 

Новите нападатели на двата отбора Ерлинг Холанд и Дарвин Нунес дебютираха. Норвежецът бе титуляр за „гражданите“ и направи два големи пропуска, а уругваецът влезе като резерва за „червените“, но изработи дузпа и се разписа в края на срещата.

Трент Александър-Арнолд откри резултата в 21-ата минута. Луис Диас получи топката вляво и даде назад за Тиаго Алкантара. Той видя вдясно Мохамед Салах, който овладя и върна за Трент. Десният бек на Ливърпул отправи удар, топката се отби леко в главата на Аке и промени траекторията си, след което влетя във вратата на "гражданите" – 1:0.

Влезлият като резерва Хулиан Алварес изравни в 70-ата минута. Де Броне намери Фил Фодън, който шутира, а Адриан отби. В последствие испанецът възстанови контрола си върху топката, слагайки двете си ръце върху нея, но Фодън я отмъкна с крака си, за да може Алварес да я довкара. След ситуацията последва преразглеждане чрез ВАР. След него пък реферите прецениха, че няма фаул срещу стража на мърсисайдци и голът беше зачетен - 1:1.

Седем минути преди края Мохамед Салах се разписа от дузпа. Дарвин Нунес стреля с глава след центриране, а топката срещна ръката на Рубен Диаш. Реферът Крейг Поусън пък отиде да погледне мониторите на ВАР, макар ясно да се видя, че португалецът играе с ръка в реално време още. В крайна сметка наказателният удар беше даден, а зад топката застана Мохамед Салах. Египтянинът стреля силно в долния ляв ъгъл на Едерсон. Бразилецът се хвърли там, но ударът беше прекалено качествен, за да се намеси стража - 2:1 за Ливърпул.

В добавеното време Дарвин Нунес ознаменува дебюта си с гол. Андрю Робъртсън получи центриране вляво на наказателното поле и видя уругваеца, който атакува топката с глава и я прати за трети път във вратата на Едерсон, оформяйки крайното 3:1.

Getty.com